MENI
razgradnja počinje čim se isprazni

JAKO INOVATIVNO Student izumio bocu koja se sama razgrađuje

Ovo ekološko otkriće studenta industrijskog dizajna na umjetničkoj akademiji na Islandu, Arija Jonssona, moglo bi promijeniti korištenje plastičnih boca zauvijek.

Ovu bocu Jonsson prvi je put predstavio na festivalu dizajna u Reykjaviku, a osim što se boca sama razgradi nakon što joj isprazniš sadržaj, možeš ju slobodno i pojesti jer je posve napravljena od algi, piše Zdrava krava

Ari je bio zabrinut oko toga što se događa s našim planetom pa je odlučio nešto poduzeti oko toga.

“Otkrio sam da 50% sve plastike se koristi samo jednom i onda se baci, a svi znamo kako plastika utječe na naš okoliš. Zato sam došao na ovu ideju. Trebamo zamijeniti svu tu plastiku”, rekao je.

“Trebamo se zapitati, zašto koristimo materijale kojima trebaju stotine godina da bi se razgradile u prirodi kako bi samo jednom pili iz njih i onda ih bacili”, nastavio je.

Jonsson kaže kako ne može garantirati da je ovo savršeno rješenje za problem s plastičnim bocama, ali je dobar početak koji bi nam mogao pomoći u traženju novih načina rješenja.

Kaže i kako je prebacivanje na boce koje se mogu više puta koristiti također dobra ideja, ali i to ima svoje pozitivne i loše strane, baš kao i njegov projekt pa što se više ideja nađe za rješavanje tog problema, tim bolje.

Materijal koji je on koristio zove se agar, potiče od algi i želatinaste je konzistencije. Boca ima još jednu dobru stranu u usporedbi s plastičnima, a ta je da ostaje hladna, čak i kad je vani vruće. Ostane li puna vode, zadržat će oblik, no čim ju isprazniš počet će se razgrađivati. piše Zdrava krava

Komentiraj