pokazalo istraživanje

POTVRĐENO JE Spavanje manje od 7 sati nije dobro za vaše tijelo

Arianna Huffington, suosnivačica Huffington Posta i autorica knjige “Revolucija u snu”, napisala mu je otvoreno pismo u kojem ističe da on time pokazuje “zastarjelost, antiznanstveni i strašno neučinkovit način korištenja ljudske energije”.

Elon Musk je na to odgovorio tweetom u 2:30 nakon što je došao kući iz tvornice: ” Misliš da je to odabir. Nije.” Posljednjih nekoliko godina čini nam se da svatko doživljava prekomjeran stres, kroničan nedostatak vremena i neispavanost.

I ne samo to, kao da se pokušavamo natjecati tko je više pod stresom i tko manje spava, piše Zdrava krava.

Business Insider naglašava da nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na tvoje tijelo i mozak. Neke od posljedica su slabije kratkoročno i dugoročno pamćenje, sporije reakcije, razdražljivost, ali one ne iznenađuju jer smo ih vjerojatno doživjeli. No postoje i druge mnogo teže posljedice.

Razna istraživanja su pokazala da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od nekih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva i dojke, kao i Alzheimerova bolest, dijabetes tipa 2 i upalna bolest crijeva. Slično tome, neke su studije istaknule da spavanje pomaže očistiti mozak od beta-amiloidnog proteina koji se može nakupiti kad si budna. To je protein koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.

U slučaju da boluješ od astme, artritisa, Crohnove bolesti i nekih kardiovaskularnih bolesti, nedostatak sna ih može bitno pogoršati. Neispavanost utječe i na tvoj društveni život. Istraživači su otkrili da se mlađi odrasli ljudi manje socijaliziraju zbog nedostatka sna, a time i da su usamljeniji, piše Zdrava krava

Da bi stvar bila još gora, usamljene osobe ne spavaju dobro, što može dovesti do začaranog kruga.

Promjeni svoj raspored i ubaci barem još jedan dodatni sat sna.

Komentiraj