pokazalo istraživanje

Pretilost će uskoro biti povezana s više “ženskih karcinoma” nego pušenje

Pretilost će do 2043. nadmašiti pušenje kao najčešći uzrok raka koji se može spriječiti kod žena u Britaniji, navodi se u izvješću organizacije Cancer Research UK koje prenosi BBC.

Sada se se 12 posto karcinoma kod žena povezuje s pušenjem i sedam posto s pretilošću. No sa smanjivanjem broja pušačica i porastom pretilosti organizacija procjenjuje da će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina.Pretilost će do 2043. nadmašiti pušenje kao najčešći uzrok raka koji se može spriječiti kod žena u Britaniji, navodi se u izvješću organizacije Cancer Research UK koje prenosi BBCPretilost će do 2043. nadmašiti pušenje kao najčešći uzrok raka koji se može spriječiti kod žena u Britaniji, navodi se u izvješću organizacije Cancer Research UK koje prenosi BBC

Prema izračunima Cancer Research UK do 2035. deset posto svih karcinoma kod žena bit će povezano s pušenjem te 9 posto s pretilošću a do 2043. pretilost će biti povezana s većim brojem karcinoma nego pušenje.

U slučaju muškaraca pretilost će nadmašiti pušenje u pogledu karcinoma nešto kasnije nego kod žena zbog toga što je veći broj pušača među muškarcima nego među ženama.

Iako je pretilost česta i među muškarcima vjeruje se da je pretilost kod žena snažniji pokretač karcinoma.

Prema izvješću karcinomi povezani s pušenjem su akutna mijeloična leukemija, karcinomi pluća, mokraćnog mjehura i crijeva, rak vrata maternice, želuca i gušterače.

Karcinomi povezani s pretilošću su rak crijeva, žućnog mjehura, bubrega, jetre, dojke, jajnika i štitnjače.

Profesorica Linda Bauld iz Cancer Research UK kaže da je pretilost u djetinjstvu povezana s pretilošću u odrasloj dobi i poziva na donošenje mjera zaštite dječjeg zdravlja primjerice zabrane konzumiranja brze hrane iza 21 sat ili ograničavanje reklamiranja akcijskih cijena manje zdravih proizvoda.

Komentiraj