MENI
velike su šanse

PSIHOPATI NA FACEBOOKU Kako saznati nalaze li se i na vašoj listi prijatelja?

Psihopati su veoma prisutni na društvenim mrežama. Istraživanja su pokazala da osobe koje pokazuju znakove narcizma, psihopatije i sadizma češće kažu da je trolanje na internetu njihova omiljena aktivnost.

Postotak psihopata na svijetu je oko jedan posto, što znači da ako imate stotine prijatelja na Facebooku, postoji velika šansa da među njima ima i onih koji pokazuju znakove psihopatije, piše Business Insider.

Kako ih prepoznati?

Postoje neki očiti znakovi psihopatije poput onoga da takve osobe uglavnom ne brine objava provokativnog ili otrovnog sadržaja. Psihopati imaju nešto što se može nazvati “otpor na kaos”, što znači da oni ne bježe od drame. Dapače, njih ponekad hrani činjenica da drugima uzrokuju stres i neugodu, piše Index.

Ali ima i nešto suptilnijih znakova. Prema jednoj studiji od 6742 sudionika koja je objavljena u časopisu Computers in Human Behavior, ljudi koji postižu visoke rezultate na testovima psihopatije, uglavnom češće pišu postove o vlastitim potrebama i zadovoljstvima. Također, češće pišu o vlasti i politici.

Za to znanstvenici imaju dva objašnjenja. Prvo je to da psihopati teže temama koje su vezane uz vlast, moć i kontrolu, a ujedno ih uzbuđuje i to što takve teme najčešće izazovu rasprave i “drame” u komentarima.

Drugo objašnjenje je to da su previše izloženi političkom materijalu na društvenim mrežama što kod njih izaziva, odnosno oslobađa psihopatske tendencije. Primjerice, ako imate prijatelja koji stalno objavljuje članke o “kontroverznim” temama, moguće je da se on s njima uopće i ne slaže, ali da ga uzbuđuje kaos koji izazove objavom.

Još jedan znak da imate psihopata među frendovima je to da oni češće objavljuju kratke statuse s kratkim rečenicama. Jedna teorija kaže da to rade da bi mogli imati više kontrole nad tim kako ih drugi vide jer s njima dijele jako malo informacija.

Još jedna studija pokazala je da muškarci i žene koji pokazuju znakove psihopatije pokazuju i višu razinu težnje ka samokontroli, samopromociji, agresiji i neiskrenosti na Facebooku, piše Index.

Komentiraj