produžuje život

STUDIJA Loš kolesterol dobar za zdravlje?

Loš kolesterol ne uzrokuje srčane bolesti, a statini – lijekovi koji se uzimaju za snižavanje lošeg kolesterola, nemaju toliki učinak kako se dosad mislilo, tvrde kardiolozi nakon nove studije provedene na 1,3 milijuna pacijenata.

Rezultati studije objavljeni su u Expert Review of clinical Pharmacology. Struku je iznenadilo i saznanje da je kod pacijenata koji su doživjeli srčani udar loš kolesterol niži od dobroga te, ono što je najzanimljivije, da ljudi s visokim lošim kolesterolom žive dulje, piše Život i stil

Nisu pronađene niti povezanosti između ateroskleroze i visokih vrijednosti lošeg kolesterola. 17 kardiologa diljem svijeta opovrgnulo je teoriju da postoji poveznica između visoke razine lošeg kolesterola i zakrčenih arterija.

U studiji su analizirani podaci pacijenata iz SAD-a, Irske, Italije, Francuske, Švedske i Japana. Liječnici su podijeljeni oko uporabe statina i PCSK-9 inhibotora, a oni koji su proveli ovo istraživanje savjetuju zabranu statina i spomenutih inhibotora.

Poručuju kako tek mali dio pacijenata ima koristi od statina, dok svim ostalim desecima milijunama osoba koje ga uzimaju isti neće pomoći da žive ni dana dulje.

Osim što je, po svemu sudeći ovaj lijek neučinkovit, izaziva brojne nuspojave poput dijabetesa i gubitka pamćenja.

S druge strane, kardiolog i profesor na Sveučilištu Sheffeld, Tim Chico koji nije bio uključen u istraživanje, smatra kako ne temelju spomenutog istraživanja ne može odlučiti hoće li ili neće propisivati staitne, već da to odlučuje nakon pregleda svojih pacijenata i razgovora s njima, piše Život i stil

“To uvijek mora biti zajednička odluka mojih pacijenata i mene, temeljena na jasnoj i otvorenoj diskusiji o dobrobitima i rizicima lijeka”, kaže Chico.

Komentiraj