Tribina udruge Adria Art Annale: “Umjetnost borbe protiv korupcije”

Nakon burnih događanja, pa čak i fizičkih obračuna na prostoru palače D’Augubio u srcu Dioklecijanove palače, udruga Adria Art Annale poziva na tribinu s temom korupcije i oduzimanja prostora. Njihovu najavu prenosimo u cijelosti:

“Danas u 17h je tribina “Umjetnost borbe protiv korupcije”, ali voljeli bismo da mediji dođu sat kasnije – u 18h. Na tribini ćemo razgovarati o kvaliteti duha potrebnoj za ovakvu vrstu borbe te odlučiti da li i kada ponovno ulazimo u prostor.

Unatoč tužbi koju je podnio grad i dalje nismo sigurni u “pravdu” jer smo prekjučer primili SMS od gđe Bujas koja meni osobno govori “Čuvaj se. Prejaki su!!!”. Iako nam nije namjera dovesti gđu. Pinu Bujas u neugodnu situaciju, bojimo se fizičkog, pravnog i drugog nasilja od strane bilo Darka Miladina i njegove tvrtke za sanitarnu opremu ili drugih u samim gradskim strukturama koji očito zloupotrebljavaju svoju moć i ovlasti, te smo dužni iznijeti to u javnost. Želimo da nam gđa. Bujas kaže izravno na koga je mislila i na koji način su “prejaki”. Trebamo li se bojati za živote, odustati od borbe za javno dobro i prostor kulture i povući se pred evidentnim kriminalom kao što su to učinili mnogi drugi građani jer nisu imali mogućnost pružiti otpor ili su jednostavno bili zastrašeni? U trenucima kada nam se svakodnevno prijeti od strane Miladinovih plaćenika i njega osobno, kada nam se kradu i uništavaju umjetnički radovi na što policija uopće ne reagira, kada nas se privodi bez razloga, kada građevinska i druge inspekcije ne rade svoj posao, ovakva poruka od strane jednog gradskog službenika zvuči vrlo poražavajuće. Na trenutke imamo dojam da je ova borba uzaludna i nemoguća, ali riječima Bertolda Brechta “bolja je i uzaludna borba, nego uzaludan život”, isti onaj život koji žive pohlepnici s druge strane metalne ploče.

Međutim ova borba je daleko od uzaludne jer je spojila različite ljude i svjetove koji su nam se odlučili priključiti i pomoći na razne načine: Metal klub EKS, studenti akademije smijer slikarstvo, Radnička fronta, Živi zid, Nova ljevica, Hulu Split, udruga Getani, stranka Pametno, Društvo Marjan, Domine, razne udruge civilnog društva i “obični” građani.Stoga dojam straha koji na nas žele ostaviti nasilnici i uzurpatori slabo prolazi jer znamo da će uvijek biti onih koji se ne boje. Ovim putem pozdravljamo tigra od papira i pozivamo Vas da dođete u 18h u prostorije naše udruge.”

 

Reci što misliš

Lost Password