MENI
opreza nikad dosta

VLASNICI PASA OPREZ Gusjenica borovog prelca može ozbiljno naštetiti vašem psu

Borov prelac je vrsta leptira koja u fazi gusjenice može imati ozbiljne posljedice po zdravlje vašeg psa. Gusjenice se kreću u kolonama koje mogu biti dugačke i nekoliko metara.

Gusjenica borovog prelca je izuzetno opasna jer je njeno tijelo prekriveno dlačicama koje u sebi sadrže toksin odgovoran za razvoj simptoma trovanja kod pasa. Toksini izazivaju jaku lokalnu iritaciju te može doći i do anafilaktičkog šoka, piše Index.

Ono što je jako bitno je da toksini ostaju aktivni i nakon uginuća gusjenice te je svakako potrebno izbjegavati kontakt s uginulim jedinkama. Neki od simptoma koji se mogu pojaviti su lokalni otok, crvenilo i, kao što smo naveli, jaka alergijska reakcija.

U slučaju da pas poliže ili pojede gusjenicu, jezik će mu nateći te u težim slučajevima može doći i do nekroze dijela jezika. Nakon šetnje pas u vrlo kratkom roku može početi povraćati i pojačano sliniti.

Vrlo je važno da čim prije odete kod veterinara kako bi se psu mogla pružiti potrebna medicinska pomoć. Pazite na svoje ljubimce i izbjegavajte šetnje oko borova!

OPREZ! BOROV PRELAC!Svake se godine, početkom proljeća, i u našoj ambulanti pojavljuje mnogo slučajeva pasa koju su…

Objavljuje Veterinarska stanica Rijeka dooČetvrtak, 19. travnja 2018.

Komentiraj