MENI
sada je jasno

Zašto uvijek ogladnimo nakon ispijanja alkohola?

Grickanje čipsa ili odlazak na hamburger nakon noćnog izlaska ili malo sira uz čašu vina – svi to ponekad radimo. Ako malo razmislite, vjerojatno ćete shvatiti da kad pijete, više jedete.

Grickanje može biti ugodno, no može doći i sa neželjenim nuspojavama, uključujući povećanu nadutost, kalorije i dobitak kilograma. Toliko smo možda već iskusili iz prve ruke. Još zanimljivije pitanje je: zašto smo gladni nakon konzumiranja alkoholnih pića?

“Istraživanja pokazuju da će ljudi konzumirati više hrane kada uključe alkohol ili piju prije obroka”, rekla je Ginger Hultin, nutricionistica i i glasnogovornica Akademije za prehranu i nutricionizam. Dodala je da postoje dokazi kako alkohol može utjecati na hormone vezane za sitost ili osjećaj punoće, piše Život i stil

Primjerice, alkohol može inhibirati učinke određenog hormona koji smanjuje apetit, kao i potaknuti rad hormona koji je zaslužan za želju za hranom. Ima i drugih mehanizama u igri. Neka istraživanja pokazuju da alkohol može stimulirati živčane stanice u mozgu koje povećavaju apetit, prenosi CNN.

Jedna čaša vina može imati samo 120 ili 125 kalorija, a lagano pivo čak i manje, ali kokteli sa sokom, gaziranim pićima, alkoholom i sirupima imaju ogromne kalorijske vrijednosti. Što možete napraviti?

Pijte uz uravnotežene obroke: “Uključite cjelovite, složene ugljikohidrate, zdrave masnoće i bjelančevine, tako da vaše tijelo bude nahranjeno i sito od početka”, rekla je Hultin za CNN.

Nemojte jesti nezdravo: “Čips, slatkiši, pizza i drugi deserti lako se mogu ‘uhvatiti’ ako vam se apetit počne dizati dok pijete”.

Poboljšajte dostupnost zdravih opcija: Ako znate da ćete biti u iskušenju da jedete kad pijete, uzmite humus s nasjeckanim povrćem ili voćem.

Hidratizirajte se: Od alkohola dolazi do dehidracije organizma, stoga pijuckajte uvijek čašu vode uz alkoholna pića. To će smanjiti unos kalorija preko alkohola, ali će vas i ‘napuniti’ i nećete biti toliko gladni, piše Život i stil

Komentiraj