Izlet na Klišku tvrđavu i uživanje u pogledu na “najlipši grad na svitu”

Iskoristili smo sunčano nedjeljno prijepodne, ali ponajviše činjenicu da sezona još nije uzela maha da posjetimo Klišku tvrđavu.

Na samo dvadesetak minuta od Splita, nadvilo se impresivno zdanje koje već stoljećima čuva naš grad, ali i cijelu Dalmaciju.

Budući da turistička sezona još nije počela, prilično smo lako našli mjesto za parkiranje i pješice se uputili uzbrdo. Odmah na početku uzbrdice nas je zaustavio simpatični gospodin koji nam je rekao da ćemo na povratku dobiti 30 posto popusta na neke suvenire, jednostavno zbog toga što nismo stranci.

Ulaznica za Tvrđavu je 40 kuna za odrasle i 20 za djecu što je po našem mišljenju prilično prihvatiljivo s obzirom da se (u što smo se poslije i uvjerili) tamo može provesti i nekoliko sati.

Skoro sa svakog mjesta “puca” predivan pogled na Split, Marjan, otoke i predivno plavo more. Samo na prvoj vidilici smo se zadržali 20 minuta, jer nismo mogli prestati slikavati. Možemo samo zamisliti kako se turisti osjećaju kada vide tu ljepotu.

Unutra smo proveli sat vremena, prilikom čega smo posjetili i muzej u kojem smo mogli dosta toga naučiti o povijesnoj važnosti same Tvrđave. U muzeju  se može vidjeti i razno oružje, oklopi, kao i stare fotografije Klisa i okolice.

S tugom smo shvatili da ovaj put ipak nismo odvojili dovoljno vremena da detaljno sve istražimo te smo se ubrzo morali uputiti nizbrdo. Naravno, na povratku smo od simpatičnog gospodina kupili pokoju stvarčicu. Kad mu je već toliko značilo što vidi nas, a ne turiste.

Komentiraj