urednički komentar ponedjeljkom

Do your job!

Oni koji čak i sporadično prate ove naše komentare će primijetiti kako je ovaj naslov upotrijebljen već više puta na ovom mjestu, ali dojam je da je i dalje itekako potreban kad je riječ o komentiranju događanja u Hajduku.

Trusno područje Poljuda, toliko privlačno raznoraznim potresima je još toliko lagana meta za sve one koji imaju što reći o stanju u Hajduku kao klubu. Na tragu samog naslova, idem pokušati odraditi svoj posao i upozoriti na probleme s kojima se suočava Hajduk u ovom trenutku, a krećemo od glave.

Predsjednika Hajduka sam u nekoliko komentara prozvao da mu je glavni posao zaštititi klub od napada, i osigurati održivi sustav unutar kluba, te donijeti dodanu vrijednost klubu kroz pronalaženje sponzora koji će rasteretiti sportski segment kluba od nužnosti prodaje igrača.

Da ne idem preširoko, mišljenja sam kako je u zaštiti kluba predsjednik Brbić odradio poprilično šlampav posao, previdio je sve opasnosti uplitanja u priču s HNS-om i dopustio da se u klubu više priča o nevažnim stvarima umjesto o onome što je ključno za Hajduk.

Što se sustava tiče, odlučio ga je zaštititi uklanjanjem Krešimira Gojuna, ali ako će se na tome zaustaviti, onda to jednostavno nije to. U klubu postoji jedan lijep broj ljudi koji nisu dio sustava, nego vode neke svoje politike. Ali uzmimo da je tu stvar barem započeta, pokazivanjem stava da nitko nije iznad kluba, ma koliko važan kotačić bio i ma kako se zvao.

Dovođenje Lukše Jakobušića je korak u istom pravcu, dojam je da bi čovjek mogao biti bitan kotačić Hajdukove uprave u budućnosti, makar je još daleko vrijeme kada ćemo ga moći ocjenjivati, vezano za njega pišem samo i isključivo o dojmu.

Što se financija i sponzora tiče, nismo od predsjednika vidjeli još ništa, i to je zapravo ključan problem, jer zbog svega toga patiti će prva momčad i ono što je glavni proizvod kluba, a to je nogomet.

Što se sportskog direktora tiče, ma koliko njegov posao ovisio o novcu koji mu osigurava uprava, činjenica je da je sezona počela, a da Hajduk nije doveo pojačanja na ključnim pozicijama. Ako je i bilo razumijevanja za probleme u kojima je bio u prethodna dva prijelazna roka, u ovome ima čistu situaciju, a itekako se kasni s onim što se mora odraditi.

Saša Bjelanović nema još puno vremena za dokazati da može voditi sportsku politiku Hajduka, morati će u narednih nekoliko dana izvući poprilično zečeva iz šešira da bi dokazao onima koji već dulje vrijeme zazivaju njegov odlazak kako nisu u pravu kad ga prozivaju.

Trener još više ovisi o svojim nadređenima, već smo pisali kako je Siniša Oreščanin svojim dosadašnjim radom zaslužio povjerenje i pomoć nadređenih koji će mu dati alat kojim može biti konkurentan za ono što se od njega traži.

Ono što je nužnost jest da trener prihvati svoju poziciju i izbori se kroz sustav za ono što treba, a to je mir i stabilnost svlačionice. Ukoliko i ne dobije pojačanja koja svi zajedno zazivamo, onda treba jasno iskomunicirati da je Hajduk ciljeve postavio nisko, i ne tražiti od njega čuda i borbu za prvo mjesto.

Riječ – dvije i o navijačima, koji će svoje odraditi na razini na koju smo navikli, ali bez obzira što je rječ o najzdravijem segmentu kluba, vrijeme je da se prestanu tapšati po ramenima i pričati o tome koliko je pretplata i ulaznica prodano, da se prestane zadovoljavati malim brojevima.

Da, sedam ili osam tisuća pretplatnika je vrhunska brojka za hrvatske prilike, ali ako se od Hajduka traži puno, onda se i ti ciljevi moraju podignuti na barem dvostruke brojke.

Hajduk koji nema 15 ili 20 tisuća pretplatnika i barem 70-80 tisuća članova nikad neće biti konkurentan, toga svaki navijač mora biti svjestan.

Svi oni koji imaju kritiku ili razlog zašto to ne rade jednostavno moraju shvatiti da je na njima da odluče kakav će klub imati i za kakav će klub navijati.

Za sve zajedno, od navijača do predsjednika uprave vrijedi isto – klub će biti onoliko dobar koliko su oni dobri, a uspjeh će doći nakon što svi odrade svoj dio posla najbolje što znaju i mogu.

I zato, odradite svoj dio posla.

Komentiraj