Petak, 22. studenog

Godišnjica neodigranog derbija: Pomaknut termin utakmice Dinamo – Hajduk

Dinamo i Hajduk igrat će svoj derbi šesnaestog kola prvenstva u poprilično neobičnom terminu za takvu utakmicu, vjerojatno zbog Dinamovih obveza u Ligi prvaka, a ni sami organizatori sigurno neće imati ništa protiv da gostujućih navijača bude što manje.

Utakmica će se igrati u petak, 22. studenog u 18 sati, a oni koji bolje pamte datume sjetit će se da je to točno peta godišnjica od onog sad već legendarnog neodigranog derbija, kada igrači Hajduka nisu izašli na teren iz protesta zbog nezakonitog tretmana svojih navijača.

Nakon toga dogodio se i doček na Poljudu, pa prosvjed na splitskoj rivi, a danas, pet godina kasnije, možemo samo s tugom zaključiti kako stvari nisu ništa bolje no tad vezano za tretman samih navijača.

Dapače, svjedoci smo novih, suludih prijedloga koji bi postrožili ionako rubno ustavne odredbe postojećeg zakona, što bi omogućilo policiji i zaštitarima potpuno proizvoljno izdvajati bilo koga, jer teško bi itko uspio biti potpuno u skladu sa zakonom ako prođu odredbe koje su izašle u javnost.

Dojam je da se i puno onih koji su se borili za promjene – umorili, Hajduk se bavi svojim dnevnim problemima, fokusiran puno više na sportske ciljeve, poprilično zanemarujući ideale za koje su se navijači u to doba borili, a i sami navijači su svoj fokus poprilično prebacili na neke svoje agende.

Ne sumnjamo da je i ova odluka, ma koliko logično izgledala iz perspektive Dinamovih potreba u Europi, nešto što je poprilično protiv interesa onih zbog kojih sport postoji, a to su, naivno još uvijek tvrdimo – navijači, ali malo koga će to uzrujati.

Hoće li se barem netko sjetiti 22. studenog 2014-e i razmisliti gdje se stiglo nakon neodigranog derbija i onog, za navijače koji razumiju borbu „protiv modernog nogometa“, kultnog govora Bena Perasovića ispred Sv. Frane?

I Ben Perasović je u međuvremenu postao dio nogometnog establishmenta, a HNS u međuvremenu nije postao ništa transparentniji, niti je Hajduk ikad više tako čvrsto stao uz svoje navijače kao tog jesenskog dana prije pet godina.

Za nešto više od mjesec dana, navijači Hajduka će krenuti prema Zagrebu, s upitnim pravima i spremni na maltretiranje. Vrijeme je da netko napokon shvati koliki je nesrazmjer uloženih resursa u kontrolu tih navijača i onog što se postigne time.

Komentiraj