nepravomoćna presuda

Hanza media mora platiti odštetu Hajduku zbog teksta Zdravka Reića

Po završetku lanjskog Svjetskog prvenstva u nogometu, Zdravko Reić je u Jutarnjem listu objavio članak u kojem je ustvrdio kako je Hajdukovim igračima na pripremama zabranjeno gledanje utakmica hrvatske reprezentacije, zbog čega ga je Hajduk tužio.

Općinski sud u Splitu je jučer objavio presudu, na koju stranke imaju mogućnost žalbe, po kojoj je nakladnik dužan isplatiti Hajduku 5000 kuna za nadoknadu štete, kao i troškove postupka.

Sud je utvrdio sljedeće: “Postojanje neke činjenice novinar je dužan utvrditi s potpunom profesionalnom pozornošću tako da se informacija koja sadrži određenu činjeničnu tvrdnju osobito ako ta tvrdnja može povrijediti nečiji ugled ili dostojanstvo, može objaviti tek nakon što se pouzdano utvrdi da je istinita pa i onda kada informacija dolazi od novinskog izvora povjerenja. Navedeni izvor povjerenja može postojati ali to povjerenje nije i ne može biti ispred obveze novinara za provjeru točnosti činjenica koje namjerava objaviti.

U konkretnom slučaju novinar tuženika nije postupio na navedeni način, tuženik se ne može osloboditi odgovornosti tvrdeći da je sporna informacija utemeljena na činjenicama za koje je autor imao osnovan razlog povjerovati da su točne, a utvrđeno je da nisu. Tvrdnja autora da je pokušao kod tužitelja provjeriti točnost informacija, ali da je tužitelj zatvoren u davanju informacija ne ekskulpira istog obveze da na drugi način pokuša provjeriti istinitost iste.

Takvo pisanje bez provjeravanja činjenica i bez visokog stupnja sigurnosti u dokaze sud smatra neprofesionalnim ponašanjem novinara i ne može se pravdati interesom javnosti. Ovakvim pisanjem kojim je iznesena neistinita informacija kod šire javnosti stvara se dojam da je HNK Hajduk protiv Hrvatske nogometne reprezentacije, stvara se loš dojam u odnosu na tužitelja kako u sportskom svijetu, tako i u široj javnosti, a ovo tim više što je informacija objavljena u vrijeme dok je javnost još uvijek bila emotivno dirnuta uspjehom hrvatske nogometne reprezentacije.” 

Napomenimo da je više portala i medija nakon objavljenog članka objavilo snimku iz koje se vidi kako igrači Hajduka u hotelu u kojem su boravili zajednički gledaju utakmice hrvatske reprezentacije, a sud je istu uzeo kao dokaz.

Komentiraj