Nema nikih problema

HNS jaše dalje: Od zaključaka ostalo samo mrtvo slovo na papiru

Problem s pisanjem zaključaka i priopćenja jest to što oni ostaju zapisani i svatko ih može pročitati, zato političari i izbjegavaju potpisivati svašta, radije se drže verbalnih vratolomija i obećanja, važno je samo reći ono što svi žele čuti, pa makar to i ne bila istina.

Gotovo sedam tjedana je prošlo od onog zloglasnog sastanka splitskih političara iz HDZ-a s lokalnim i nacionalnim političarima iz HDZ-a koji predstavljaju HNS, te predstavnicima Hajduka na Poljudu.

Puno toga je napisano oko toga, bila je to nacionalna tema broj jedan, političari kao političari – ponavljali su ono što smatraju da veći dio birača želi čuti i nisu se previše zamarali činjenicama ni onim šumovima koji su dolazili iz redova onih koji bi se bavili stvarnim problemima, a iz Hajduka su se upinjali dokazati kako će iz svega toga proizaći nešto dobro za hrvatski nogomet.

U zaključcima koji su prezentirani nakon sastanka, ma koliko ezoterični bili, postoje neki rokovi. Doduše, to su doista rokovi za sljedeće sastanke, koji baš i nisu ispoštovani, ali logično je nakon što je prošlo gotovo pola vremena do samog termina utakmice koja je, nemojmo se lagati, bila jedina stvarna tema ovog sastanka – analizirati što se dogodilo i što se promijenilo.

Detalji dogovora Hajduka i HNS-a

Zaključak prvi – Udruga prvoligaša – HNS se obvezuje sazvati sastanak predstavnika prvoligaša na kojem će klubovi odlučiti o svom statusu unutar HNS-a. Rok za realizaciju: 15 dana.

Nije ovaj zaključak slučajno bio prvi, Marin Brbić se od svojeg imenovanja svim srcem bacio na ovu temu, počeo lobirati kod predstavnika drugih klubova, a HNS-u ta tema nije uopće od nekog posebnog značaja.

Zato je i odrađen sastanak prvoligaša, doduše tri dana nakon isteka roka, što bi u jednoj Švicarskoj možda bio problem, ali u Hrvatskoj se smatra vrhunskim postignućem. Na stranu rok, sastanak je odrađen, kako je još trajala halabuka oko tog poljudskog sastanka, priopćeno je kako je sastanak prošao u pozitivnom i afirmativnom tonu, a od tad ni pisma ni razglednice.

Ponavljam, Marin Brbić se stvarno potrudio oko ovog projekta, i nekako sam čak dojma da mu iz HNS-a ne bacaju klipove pod noge, ako ne uspije u svojem naumu, bit će to popriličan udarac na dojam o njegovim sposobnostima.

Uglavnom, dogovoren je sljedeći sastanak za početak rujna, do tada će svi klubovi razmisliti o Hajdukovim prijedlozima (nije baš jasno čemu šest tjedana za razmišljanje, nakon čega će se opet zakazati još jedan sastanak, na kojem bi se trebalo i glasovati o odlukama, ne valjda iza utakmice reprezentacije na Poljudu?) a do tada je sve po starom.

Idemo dalje – drugi zaključak vezan je uz sudačku organizaciju, u njemu se kaže kako će NSŽSD odrediti svog predstavnika koji će biti imenovan u Komisiju sudaca HNS-a. Održat će se tematski sastanak na ovu temu na kojemu će sudjelovati predstavnici HNS-a, NSŽSD i Hajduka, a rok za realizaciju je istih 15 dana.

Prošlo je 47 dana. Pronašli smo neku vijest o tome kako je sastanak prvo odgođen, pa je valjda i odrađen, ali u transparentnom HNS-u nismo pronašli vijest o imenovanju od strane NSŽSD.

U međuvremenu, suđenje je isto kao i dugi niz godina, suca Bebeka su napali nepoznati počinitelji, suca Zebeca sinoć je (verbalno) napao predsjednik Osijeka, a utakmicu Slaven Belupa i Hajduka sudit će Marko Matoc, koji je napao Igora Tudora svojedobno. Ili je ovaj napao njega, ne sjećam se više, oprostite mi ako sam nešto pogriješio, davno je to bilo.

Uglavnom, ova rak rana hrvatskog nogometa bi se vjerojatno najbolje riješila tako da se usvoji prijedlog Veselka Bebeka, oca Ivanovog, kojeg su i „elitni hrvatski nogometni suci“ na neki način prozvali tvrdnjom da je Ivan Bebek ipak nečiji sin, što je najvažnije. Uglavnom, Veselko Bebek je predložio da HNS odluči da hrvatski suci više ne sude Hajduku i točka.

Suglasni smo, a mislim da ni iz Hajduka ne bi imali ništa protiv.

Treći zaključak vezan je uz financijske izvještaje, za koje je ustvrđeno kako su transparentni i po zakonu, što je čisti nonsens, jer puno toga je po zakonu a nimalo nije transparentno, i grozno je to što je Hajduk stavio svoje ime uz takvu rečenicu, ali koncentrirajmo se na ono na što je stavljen rok, a to je odluka o imenovanju predstavnika NSŽSD u komisiju HNS-a.

Možda je i imenovan, ali mi nismo čuli. Javite nam. Rok je prošao prije više od tri tjedna. Mali primjer transparentnosti – u transparentnom sustavu bi se znalo tko imenuje, koga imenuje i u transparentnom savezu bismo recimo lako saznali kakav ugovor oko TV prava ima HNS s kućom koja radi prijenose utakmica i koliko ide kojem klubu i zašto. Znali bismo i kolike naknade prima recimo predsjednik saveza i koliko troši na reprezentaciju. Ne mislimo pritom na naknade reprezentativcima.

Četvrti zaključak preskačemo, jer da, komisije su ustvrdile kako se Zakon o sportu provodi na svim razinama. Krasno, ne bismo htjeli kvariti idilu. Stvarno. Tako nam Mumleka i Šprajcera.

Peti zaključak metiljao je nešto o ravnopravnoj zastupljenosti klubova i regija u tijelima saveza, zaključeno je da će se u roku od 30 dana održati tematski sastanak s predstavnicima NSŽSD, Međužupanijskog nogometnog odbora i HNS-a na temu komisija i regionalne zastupljenosti u komisijama te definiranja kriterija za izbor članova.

Sedamnaest dana nakon isteka roka, nismo još ništa čuli. Javite, molim vas, bio sam na bolovanju par tjedana nakon Gzire, možda sam ja nešto propustio.

Zadnja dva zaključka propuštamo, čisto jer je tu rok postavljen dosta kasnije, ali ako se nešto želi napraviti do konca godine oko donošenja strategije, svakom studentu koji je radio i radove manjeg opsega je jasno da je taj rok ustvari dosta kratak i da je potrošiti sedam tjedana na nerad jednostavno nedopustivo ako se ozbiljno želi nešto učiniti u roku.

A možda sam ja u krivu, možda se jednostavno ne želi učiniti išta ozbiljno. Možda je samo bilo važno dovesti reprezentaciju u Split i nastaviti po starom?

Možda su nam političari još jednom prodali muda pod bubrege, busajući se u hrvatska (i hajdučka u ovom slučaju) prsa, a radeći samo za interes svoje partije razmišljali samo o svojim ciljevima?

Još mi je jasno da smo mi svi skupa tako naivni, imamo desetljeća za dokazati da jesmo, ali predstavnici Hajduka si takav luksuz ne mogu dopustiti.

Sutra treba u Koprivnici dati barem tri gola, pa neće trebati pisati o suđenju ni o HNS-u, pitajte Igora Tudora ako ne vjerujete.

Komentiraj