ništa od trofeja

Izgubljena sezona ili svjetlo na kraju tunela za Hajduk?

Hajduk ni ove godine neće osvojiti trofej, to je činjenica koja svakog navijača splitskog kluba pogađa u dušu, iako one koji malo pažljivije prate hrvatski nogomet i giganta s Poljuda ista ni najmanje ne iznenađuje.

Ništa prije početka sezone nije ukazivalo da je klub s Poljuda uradio ono što je potrebno da bi se nakon dugog niza godina osvojilo trofej, a ni okolnosti u domaćem nogometu se nisu izmijenile nabolje bez obzira na to što je Zdravko Mamić fizički odsutan, a reprezentacija Hrvatske osvojila svjetsko srebro.

Utakmica u Osijeku je bila očekivano teška za Hajduk, kao što je uostalom svaka u Gradskom Vrtu, a mlada momčad Hajduka s novim trenerom čak je i pokazala naznake da bi uskoro mogla biti spremna na tu vrstu agresije kakvu osječki nogometaši uvijek pokazuju protiv splitskog velikana.

Već u četrdeset i trećoj sekundi utakmice je jedan od najneiskusnijih u Hajdukovom sastavu, golman Marin Ljubić dobio je uvid kako to izgleda protiv Osječana, kad je na njega startao domaći napadač i kopačkom ga pošteno zakačio po glavi.

Neodoljivo je to podsjetilo na sličnu situaciju sa samog početka sezone kad je Tomislav Duka na istom mjestu zaradio lom ruke zbog kojeg je još uvijek van nogometnih terena.

Hajdukove loše izvedbe ove sezone rezultat su nerada i nereda koji se dogodio u klubu nakon što je klub ostao bez uprave a s dovođenjem nove se odužilo preko svake granice. Sezona nije pripremljena na kvalitetan način, a lutanja na stručnom polju su posljedica loših procjena i loše komunikacije koja je stizala iz nadzornog odbora koji je na sebe preuzeo ovlasti uprave u tom periodu.

Dok mediji željni vrućih naslova pišu o izgubljenoj sezoni, a promrzli Hajdukovi navijači na sjeveru Gradskog Vrta rezignirano ne pozdravljaju momčad zbog koje su usred radnog tjedna prošli cijelu Hrvatsku da bi joj devedeset minuta dali podršku, trener Oreščanin nakon utakmice kaže da je optimist jer je vidio koliko momčad ima potencijala.

Moram priznati da sam potencijal u natruhama vidio i ja, ali sam vidio i sve nedostatke iste te momčadi, veliko neiskustvo, ali i hrabrost, kako trenera, tako i momaka u dresovima na koja su napisana imena njihovih navijača. Da bi se riječi trenera Oreščanina ostvarile, trebat će puno strpljenja i puno pametnih poteza onih koji vode klub. Jer da bi momčad pokazala svoj potencijal u budućnosti, trebat će pojačanja, prvenstveno u napadu, jer svaki trener je svjestan da rezultat ovisi o tom krajnjem činu guranja lopte preko crte protivničkog gola, a sve drugo je umjetnički dojam.

Siniša Oreščanin je hrabro povukao neke poteze i hrabro stoji pri svojim odlukama, sam kaže da vjeruje samo u trening i proces, i nadam se, kao i svi navijači Hajduka da iza njegovih odluka stoji znanje i iskustvo, i da će u zimskoj stanci znati što učiniti da bi se momčad izbalansirala i pripremila za proljetni dio sezone kad će Hajduk morati krenuti u borbu za ulazak u Europa Ligu.

Do tada će novi nadzorni odbor u suradnji s predsjednikom kluba morati procijeniti ima li Saša Bjelanović još kredita da bude taj koji će slagati momčad u suradnji s već trećim trenerom u svojem mandatu.

Trofej kao cilj je besmisleno postavljati pred Hajduka ako se nema jasna strategija kako do njega doći, pa je u tom smislu dilema iz naslova teksta zapravo lažna, jer sezona će biti izgubljena samo ako se ne donese odluka o planu kako dalje i što treba raditi da bi momčad Hajduka bila spremna za napredak. Planu od kojeg se neće odstupati u slučaju jednog ili dva poraza.

Jer kao što stara poslovica kaže „i korak natrag je dobar korak, ako se nakon toga krene u pravom smjeru“.

Komentiraj