Pročitajte sjajnu analizu suđenja u finalu kupa za pionire

Medijska mašinerija se pokrenula, ali činjenica stoji: Nogometni suci u Hrvatskoj nisu na potrebnoj razini

Portal nogometplus.net je objavio temeljitu analizu suđenja, različitu od većine paušalnih koje možemo inače pročitati ili vidjeti u medijima i pokazuje svu bijedu hrvatskog nogometa.

Digla se halabuka oko finala kupa za pionire, izvještavali smo o svemu tome skupa temeljito, a nije dugo trebalo čekati na valjda sedamdeset i sedmu ofenzivu iz medija bliskih vladajućoj garnituri. Nogometa ili politike? U ovoj zemlji – sasvim svejedno.

Može se tako opet pročitati kako Hajduk opet kmeči oko nevažnih stvari, a prešućuju se notorne činjenice. Prešućuje se tako činjenica da je Hajduk marginaliziran u hrvatskom nogometu, a da se protiv modela upravljanja i transparentnosti koju traži Hajduk vodi baš pravi pravcati specijalni rat.

I od ničega se tu ne preže, tako da ostaje uporno ponavljati određene činjenice, koje se u Hrvatskoj, takvoj kakva jest uzima zdravo za gotovo, i nije čudno kad tu nešto ne valja, nego je čudno kad netko na to upozorava. Podsjeća nas to sve skupa poprilično na onaj narativ “tko nas, bre zavadi”.

GALERIJA Doček pionira Hajduka na Poljudu

Pa je prva činjenica, koju smo nebrojeno puta napisali ta da su određene osobe u hrvatskom nogometu osuđene zbog primanja mita. I to ne bilo koje osobe, nego one koje su vodile sudačku organizaciju.

Nitko ispod njih nije odgovarao, svi su odradili svoje karijere ili ih još odrađuju.

Jedan od osuđenih, koji je u aferi „pošteno suđenje“ osuđen na deset mjeseci uvjetnog zatvora je bio među organizatorima tog sad već famoznog finala kupa. Detaljno o tome piše nogometplus.net u svojoj analizi.

Činjenica je i da hrvatskih sudaca nema u kontinentalnim natjecanjima, ili imaju marginalne uloge, što će netko tumačiti ovako ili onako, ali istina je samo jedna – nisu dovoljno kvalitetni.

A koliko je kvalitetno bilo suđenje na tom finalu kupa? Nećemo se miješati stručnjacima u posao, pročitajte to u sjajnoj analizi naših kolega s nogometplusa ovdje, ako već niste, a toplo preporučamo.

I ne, nema to sve skupa nikakve veze s odigravanjem utakmice hrvatske reprezentacije na Poljudu, da se razumijemo. To je samo još jedna diverzija, nitko iz Hajduka ni iz Torcide, a još manje Našeg Hajduka nije branio reprezentaciji nastupiti više od četiri puta od samostalnosti u Splitu.

Ponovit ćemo. Četiri puta. U tri desetljeća. Ok, pet, ako računate onu utakmicu kad je podvaljen mućak, pa se na Poljud došlo kad se znalo da će tribine morati biti prazne.

Isto tako, problemi Hajduka sa suđenjem ne traju od jučer niti od pojave Zdravka Mamića, kako se to voli prikazivati. Traju od državnog projekta Franje Tuđmana, koji se zvao Croatia.

Svi oni s pamćenjem koje nadilazi ono koje ima zlatna ribica to dobro znaju.

Ako ste u međuvremenu pročitali analizu iz linka, a nadamo se da jeste, za kraj pogledajte i video koji smo, prigodno, izrezali sa snimke press konferencije nakon utakmice Hajduk – Istra, kada je najveća istina o sucima i suđenju došla iz jednog od najneočekivanijih izvora – iz usta legende Dinama, HAŠK Građanskog i neprežaljene Croatie – Igora Cvitanovića, koji je zauvijek ugasio svaki smisao sudačkih analiza kakve redovno gledamo na TV programu, a koje se bave spornim situacijama:

Komentiraj