Tvrđava Poljud

Napokon utakmica na Poljudu pred ispunjenim tribinama

Gledanost hrvatske nogometne lige ovisi o gledanosti Hajdukovih utakmica, sutra se na Poljudu očekuje barem dvadeset tisuća navijača.

Siniša Oreščanin je danas najavio sutrašnju utakmicu s Lokomotivom, i otkrio najvažniji plan svojeg stožera, a koji je već počeo uspješno provoditi kao trener B momčadi – od Poljuda opet napraviti mjesto na kojem je Hajduk uvijek favorit.

Nije Hajdukov trener od velikih riječi, ali ovdje se nije libio reći ono što svi znamo – ako Hajduk planira biti ono što tradicija i povijest nalažu – na Poljud nitko ne smije dolaziti bez respekta. Od Poljuda, kaže trener, želi napraviti „tvrđavu“, u čemu će mu trebati itekakva pomoć navijača.

Prečesto je poljudska atmosfera bila dodatni uteg za momčad Hajduka, dojma sam da je ova generacija, sastavljena većinom od domaćih igrača, spremna biti drugačija, igrači napokon jedva čekaju ovakvu utakmicu, umjesto da se „stisnu“ prije nje. Ključno je da i publika reagira pozitivno, bez zvižduka na prvu ili drugu pogrešku, strpljenje koje trener traži je uvjet bez kojeg se ne može uspjeti u planu.

Hajduk za četiri dana slavi svoj 108. rođendan, stvoreni su svi preduvjeti za pravu feštu nogometa, rijetkost u Hrvatskoj, dapače, zapravo izdvojeni slučaj. Zasluga je to navijača, koji se kao i kod svakog rođendana mobiliziraju do kraja, još od onog kultnog prije osam godina koji je pokrenuo klub s dna, ali velike zasluge ima i momčad, koja se digla od kad ju je preuzeo novi trener.

Ne treba zanemariti ni novi vjetar koji puše s vrha, novi zalet koji je dao napokon ujedinjeni nadzorni odbor, koji se bavi svojim poslom, gdje je ego stavljen sa strane i time je pokazan smjer kojim se želi ići. Prepoznali su to i novinari, koje se često kritizira zbog načina na koji se prati Hajduk, ali budimo realni, teško je pisati pozitivno kada stvari u klubu očito ne štimaju.

Sad se osjeća da svi u klubu rade u istom smjeru, a onda se ima sve preduvjete da sutra uživamo u pravoj utakmici, s pravim ozračjem. Lokomotiva je protivnik koji je vrlo ozbiljan, Oreščanin je na današnjoj konferenciji za medije lijepo upakirao tu misao o momčadi koja se pozicionirala u pozadinu Dinama i nema pritisak rezultata, nego daje punu minutažu mladim igračima i razvija ih.

Photo: Splitski dnevnik

Rođendan kluba prate mnoge akcije, učlanjivanje je u punom jeku širom Dalmacije, službeni klupski dućani nude popuste, pa smo danas zabilježili popriličnu gužvu u poljudskom dućanu. Čekao se red za ulaznice, kupuju se artikli, a i zanimanje za razgledavanje stadiona je bilo poprilično kad smo se zatekli tamo.

Iako smo svjesni pretrpanosti poslom i nedostatka kadra koje je rasuto na više lokacija zbog učlanjivanja, moja zamjerka ide odjelu za članstvo, koje danas u svemu tome ima zatvorena vrata. Sutra će raditi, kao i obično pred utakmicu, ali s obzirom na količinu ljudi koja se jutros spustila prema stadionu, loša odluka.

Utakmica se igra sutra, s početkom u 17.30, a ulaznica za sjevernu tribinu nije puno ostalo.

Komentiraj