u 82. godini

Preminuo Josip Pleško

U Splitu je 8. kolovoza 2019. u 82. godini života preminuo bivši nogometaš Hajduka Josip Pleško.

Bio je veliki Hajdukov talent koji je vrhunac karijere doživio u prvoligaškoj momčadi Radničkog nogometnog kluba Split. Rođen je u Splitu 2. listopada 1937. godine. Igračku karijeru započeo je u juniorima Hajduka, pod vodstvom legendarnog Luke Kaliterne.

Pripadao je momčadi Hajdukovih juniora koja je sezoni 1955./56. po drugi put osvojila juniorsko prvenstvo Jugoslavije. Bila je to izuzetno kvalitetna momčad pravih nogometnih znalaca u kojoj su još igrali Zvonko Bego, Ferante Colnago, Vinko Cuzzi, Pavao Garov i drugi, a koju su u šampionskoj sezoni trenirali Ive Radovniković i Frane Matošić. Navedena momčad prije prvenstva Jugoslavije osvojila je i prvenstvo SR Hrvatske.

Nastupio je Pleško jednom i za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije 1956. godine.

Za seniorsku momčad Hajduka Josip Pleško odigrao je 19 utakmica i postigao 4 zgoditka. Debitirao je u službenoj utakmici na prvenstvenom susretu protiv Veleža iz Mostara u Splitu, 26. studenog 1955., kada je Hajduk pobijedio sa 4:2, a Pleško je postigao svoj prvi službeni zgoditak.

Postizao je Pleško zgoditke za Hajduk i u međunarodnim utakmicama. U rujnu 1957. u Zurichu su se sastali domaći Grasshopper i Hajduk, koji su remizirali 2:2, a zgoditke za Splićani postigli su Jole Vidošević i Josip Pleško.

U sezoni 1957./58., igrao je u dresu Hajduka protiv RNK Split koji se prvi puta natjecao u Prvoj saveznoj nogometnoj ligi, da bi na kraju iste sa Starog placa prešao pod Tursku kulu u redove RNK Split, gdje igra više sezona tako i u drugoj prvoligaškoj Splitovoj sezoni 1960./61.

Josip Pleško svakako je dio lijepe povijesti Hajduka, iako je najbolje igre ipak pružio pod Turskom kulom u dresu RNK Split.

Posljednji ispračaj Josipa Pleška održat će se u krugu obitelji.

Komentiraj