Jadranski derbi

Sedam dugih godina

Rijeka je zadnjih godina preskočila Hajduk, a na Siniši Oreščaninu i njegovoj momčadi je da ove subote pokušaju prekinuti neugodnu tradiciju.

Doista nevjerojatno zvuči podatak da Hajduk nije pobijedio Rijeku na Poljudu još od godine u kojoj je slavio svoj stoti rođendan. U kolovozu 2011-e godine Vukušić i Andrić su donijeli pobjedu momčadi koju je vodio Krasimir Balakov, a od tada je Hajduk sedam puta uhvatio bod, a čak šest puta izgubio u poljudskim okršajima s Riječanima.

Doduše, daleko je još do onih sto godina koliko su prognozirali navijači Rijeke, ali i ovako je previše bolno za navijače Hajduka. Pobjeda je prekosutra imperativ, ma koliko to ružno zvučalo u sportu, ali Hajduku jednostavno treba jedna pobjeda na Poljudu u velikoj utakmici.

Neće to biti nimalo jednostavno, čak bih se usudio napisati da je Rijeka favorit u toj utakmici, to pokazuje stanje na tablici, ali i činjenica da su gosti u poziciji odigrati opušteno i bez ikakvog imperativa. S druge strane, Hajduk ima imperativ zbog bodova kojih nedostaje da bi se mirno ušlo u završnicu prvenstva, ali i zbog očekivanja navijača kojima je (s pravom) dosta odlaženja s poljudskih derbija pognutih glava.

Igor Bišćan je preuzeo momčad od Keka u nezgodnom trenutku, ali ju je polako prilagodio svojim zamislima i ta Rijeka igra sasvim dobro, a ne treba zanemariti ni psihologiju koja je u svakom pogledu na strani njegovih igrača.

Na Hajdukovcima je da se podignu u tom smislu i da se sjete kako ih Rijeka ove godine nije nadigrala, i da im je pobjeda na Rujevici izmakla „za dlaku“, da ne spomenem da je izmakla za sudački previd.

Mladići su pokazali da nemaju kompleks od nikoga, igrom su parirali i Dinamu i Rijeci i Osijeku, ali na Poljudu ih još nisu pobijedili.

Vrijeme je da se to promijeni, a za to će biti potrebno ono što mi je već dosadno ponavljati – puna koncentracija svih devedeset minuta i borba za svaku loptu kao da je zadnja.

Komentiraj