Trener Hajduka pred put u Tursku

Siniša Oreščanin: “Ne može litra u politru”

Trener Hajduka Siniša Oreščanin izašao je pred novinare prije odlaska momčadi na zimske pripreme u turski Belek.

Kako teku pripreme?

– Odradili smo već pet treninga uvodnih, kao što smo najavili priključili smo i nekoliko mladih igrača, jer želimo dati poruku mladima da klub na njih najozbiljnije računa u budućnosti. Čekaju nas pripreme u Turskoj, krećemo već sutra, a planirano je da tamo budemo 16 dana i tamo odigramo pet pripremnih utakmica protiv jakih protivnika.

Ova zimska stanka je kraća nego inače?

– Pripreme su specifične, odnosno nešto kraće, ukupno četiri tjedna, tako da smo ih koncipirali na način da ćemo se pokušati razvijati kroz igru i komunikaciju unutar momčadi. Neće biti „suhih“ trčanja, odmah počinjemo rad s loptom, mi i generalno nismo za taj način s puno „suhih“ trčanja. Zato i pet utakmica u malo dana, zbog toga ćemo i voditi tridesetak igrača na pripreme, da bismo mogli rasporediti ravnomjerno što se tiče opterećenja, da bismo spremni dočekali prvo kolo što nas čeka za manje od mjesec dana u Osijeku.

Hoćete li stići sve odraditi?

– Uobičajeno je imati šest tjedana za pripreme, to je nekakva „klasika“, međutim koncipirali smo pripreme tako da odradimo one bitne stvari, a to je uigravanje momčadi, ali moramo biti oprezni što se tiče opterećenja, što se kaže ovdje „ne može litra u politru“. Mislim da ćemo uspjeti to napraviti na pravi način kako bismo bili spremni prvo kolo za „fajt“ u Osijeku.

Pojačanja?

– Kroz novine se stalno povlači pitanje pojačanja. Platežna moć kluba je takva kakva je i vrlo je specifično tražiti igrače koji bi nas zadovoljili kvalitetom uz tu platežnu moć. Prijelazni rok je takav period, na tjednoj, pa i na dnevnoj bazi se mijenjaju nekakve opcije, pa obično kako rok ide kraju, tako se zadnjih dana pronalaze nekakva rješenja „pod mus“.

U kojim linijama tražite pojačanja?

– Sigurno da bismo htjeli, kako vam je i sportski direktor rekao pronaći nosioce igre u linijama koje vam je spomenuo, ali opet se vraćamo na tu platežnu moć, jer jedan od ciljeva je da i budžet za plaće malo smanjujemo. Igrač koji vrijedi, on i košta, tako da smo prisiljeni tražiti igrače „ispod radara“, koji ne koštaju a za koje procijenimo da nam mogu koristiti, ali i biti dodana vrijednost za momčad.

Kako planirate igrati?

– Naslonit ćemo model igre na ono što smo pokušavali na koncu polusezone, ali naravno da moramo biti puno raznovrsniji da bismo mogli odgovoriti na drugačije izazove i morat ćemo pripremiti i druge varijante, ali fokus je ipak na onoj igri s kojom smo završili prvi dio.

Koji je cilj za ovu sezonu?

– Ciljeva je uvijek više; naravno da ćemo se pokušati ušuljati u Europu, ali cilj je i razvijati momčad, i tu se ne bih naslonio samo na mlade igrače, nego na razvijanje cijele momčadi. U razmišljanjima o ovom prijelaznom roku već sad razmišljamo kako na njega nasloniti onaj u šestom mjesecu. Već sad imamo planove koje igrače bismo željeli tada i kako želimo da nam momčad izgleda. Cilj nije samo razvijati mlade igrače, nego i neke starije koji će na taj način biti vrlo zanimljivi tržištu u šestom mjesecu.

Od vas se traži da momčad bude jeftinija a bolja, može li se to uopće?

– Napraviti momčad jeftinijom a boljom je izazov. Kao što sam rekao, vodimo nekoliko mladih igrača da im pokažemo da klub ozbiljno računa na njih. Svi će imati jednaku šansu, a oni koji u određenom trenutku ne budu spremni za participiranje će imati svoju prigodu da se dalje razvijaju kroz B momčad. Nije lako, ali moj stožer i ja smo to shvatili kao izazov.

Koliko mladih vodite sa sobom?

– Ja bih najviše volio sve igrače povesti u Tursku, ali zbog organizacije i zbog svega to je jednostavno nemoguće. Oni koji ostanu će već prekosutra startati u pripreme druge momčadi i neće tu biti nikakvih problema. Zbog kvalitete rada smo morali ograničiti broj igrača.

Ponude za mlade igrače?

– Mislim da ove stvari koje se događaju zadnjih dana, pri tome mislim na ponude koje dolaze za naše mlade igrače, mislim da je to samo potvrda jednog sustavnog rada u akademiji. Mislim da će se pravi rezultati svega što se tamo radi tek vidjeti, tek je počelo, a kako vrijeme bude išlo, tako će tih ponuda biti sve više i više.

Kakav profil igrača tražite kad razmišljate o stoperu i napadaču?

– Puno toga bismo mi željeli oko pojačanja. Ali jedno su želje, a drugo su mogućnosti. Naravno da bismo željeli stopera koji je jak u građenju igre, da je jako dobar u obrani i da ima odlično pokrivanje širokog prostora, a pri tom da je fokusiran i koncentriran, da bude konzistentan u svim fazama igre. Što se tiče napadača, ja bih osobno želio polivalentnog igrača, koji može ulaziti u prostor, ali i zadržati loptu. Ali ponavljam, želje su jedno, a mogućnosti su drugo.

Ovo što sam ja sad tu naveo poprilično i košta, pa ćemo vjerojatno te karakteristike morati na određeni način „raspodijeliti“. Za sada radimo s onim što imamo, poštujemo to što imamo. Od prvog dana kad smo došli govorim da smo moj stožer i ja ljudi koji vjeruju u proces i trening. Čim smo došli, stali smo iza ove ekipe, smatramo da ima svoje kvalitete koje želimo podići, a svaki dolazak kvalitetnog igrača će nam biti samo dodana vrijednost.

Što je s igračima koji su prebačeni u B momčad?

– Što se tiče njih, oni ne idu s nama u Tursku i ne bih se vraćao na tu priču. Oni će trenirati s drugom momčadi, vidjet ćemo kako će se razvijati stvar s njihovim transferima, ali ne bih gubio vrijeme na to, fokusirani smo na pripreme.

Komentiraj