Jedanaesta ura ili pet do dvanaest?

Što Hajduku danas znači kodeks?

Slobodna Dalmacija objavila je danas vijest po kojoj je predsjednik Hajduka, Marin Brbić angažirao tvrtku „Jedanaesta ura“, navodno u vlasništvu bivšeg novinara Renata Pandže.

U vrijeme kad su u klubu predstavljeni Mario Stanić i Ivan Kepčija, spominjalo se ime Renata Pandže, ja moram priznati da čovjeka ne poznajem, barem ne osobno i pojma nemam o njegovim sposobnostima.

I zato ću se u ovom slučaju koncentrirati samo na neke stvari koje pišu u kodeksu Hajduka.

Jedna rečenica u šestoj glavi Etičkog Kodeksa Hajduka kaže ovako: „Sve zaposlenike biramo na temelju njihovih sposobnosti, stručne spreme i iskustva, poslovnih referenci te njihovoj osobnoj usklađenosti s klupskim vrijednostima. Postupak odabiranja i zapošljavanja odvija se s poštovanjem, bez pobuđivanja lažnih nada te u skladu s zakonima i propisima.“

Kako se tada pričalo da će gospodin ući u upravljačku strukturu kluba, pa se od toga odustalo, očito se našao modalitet za suradnju, jer firma koja će surađivati s Hajdukom osnovana je koncem prošlog mjeseca.

Citirat ću i sam kraj etičkog kodeksa, da se ne bi tumačilo kako nitko zapravo nije zaposlen u klubu ovim angažmanom: „Etički kodeks ne zahtijeva samo opredjeljenje za ono što je izričito sadržano unutar istoga, već i za ono što je posljedično u dobroj vjeri izvedeno iz tog sadržaja.“

Kada su pojedinci upozoravali na kršenje kodeksa u prošlosti, bili su počesto ismijavani, jer neki su očito zaboravili koliko dugo je trajala borba za taj etički kodeks, ali daljnji događaji su itekako pokazali da svako odstupanje od visoko postavljenih moralnih načela ima za posljedicu nered.

Zato bi bilo dobro da se pojasni kako je firma koja iza sebe ima par tjedana postojanja dobila tako uglednog klijenta kao što je Hajduk.

Možda je gospodin genije, možda iza sebe ima puno vrhunski odrađenog posla, ponavljam, ja to ne znam. Možda je on najbolji koji taj posao može raditi, ali bez da je jasno objašnjen način kako se do njega došlo, tko ga je predložio i zašto, duh kodeksa je itekako izigran.

Svima onima koji će na ovo upozorenje skočiti sa „ne treba Hajduk objašnjavati svaki potez“ ili „pustite ljude da rade“, samo jedna rečenica – Hajduk nije ničija privatna prćija, nego firma s javno objavljenim statutom i etičkim kodeksom kojeg su potpisali svi djelatnici.

Dok je tako, dužni su ga se držati.

Inače je Hajduk isti kao oni protiv kojih se (valjda još uvijek) bori, a to je jedini poraz kojeg velikan s Poljuda ne smije doživjeti.

Komentiraj