Zapetljano kao rijetko do sad

Tko će presjeći Gordijev čvor na Poljudu?

Nema mira na Poljudu, danas je Dalmatinski portal objavio vijest koja kaže da bi u Hajdukovu Akademiju trebali stići novi treneri, spominju se Zvonimir Deranja i Mislav Karoglan, ali nismo sigurni ima li smisla pričati o novim trenerima dok nema ni voditelja akademije.

Iz dobro obaviještenih izvora u klubu smo saznali kako ime Zvonimira Deranje nije novost, navodno je i Krešimir Gojun spominjao ime nekadašnjeg napadača Hajduka iz Grude, ali ono što je nejasno jest tko bi uopće mogao razmišljati o kadroviranju na nižim razinama ukoliko se nije riješilo tko će biti na vrhu piramide.

U samom klubu situacija je sve samo ne jednostavna, ono što se može vidjeti iz prve jest da se svi zaklinju u Hajduk i tvrde da razmišljaju samo o dobrobiti kluba, nitko ne dovodi riječima u pitanje model upravljanja klubom, ali djela su im često u neskladu s riječima.

Nakon jučerašnjeg istupa trenera Oreščanina, jasno je da su obje strane, jer, nažalost u ovom trenutku postoje barem dvije strane u ovom sukobu, koji tinja već duže vrijeme, uvjerene u to da oni imaju pravo rješenje za klub, a da ona druga strana klub vodi u propast, ili u najmanju ruku ometa pravilan razvoj i napredak kluba.

Teško je zauzeti stranu u svemu tome, a još je teže suditi, jer nitko među njima nije bez određenih grešaka, i baš nikome nije lako pokloniti povjerenje u ovom trenutku.

U razgovorima koje smo vodili, pojavila se sintagma „Gordijski čvor“, antička je to priča o frigijskom kralju koji je jaram svezao za rudu svojih kola toliko kompliciranim čvorom da je rečeno kako će onaj koji ga raspetlja postati vladarem Azije.

Prema legendi, enigmu je riješio Aleksandar Veliki, koji je prvo pokušao naći neki kraj užeta, no kad je uvidio da je to nemoguće, jednostavno je presjekao čvor. I da, Aleksandru je vrlo dobro išlo, dok nije došao do Indije…

Ima li Hajduk svojeg Aleksandra Velikog, i ima li uopće smisla ovaj čvor presijecati, ili ga ipak treba pokušati polako raspetljavati? Ono što je ključno, što god se odluči i što god se učini, ne smije se dopustiti da kola krenu nizbrdo.

Hajduk se predugo bavi svojim previranjima, umjesto da se bavi izgradnjom momčadi. Imali su tu svojih pogrešaka gotovo svi uključeni u priču, Gojun je imao problema sa suradnjom s više bivših trenera, Bjelanović je imao problema s nizom igrača, ali i sa svojim javnim nastupima, a upitno je ima li uopće smisla pokušati ocjenjivati njihov rad nakon zapravo kratkog perioda.

Većinu onoga što su i jedan i drugi učinili moći ćemo ocijeniti tek kad prođe neko vrijeme, do sada se možemo voditi prvenstveno dojmom koji je stvoren oko njih, a naš je dojam da on ovisi o tome koji izvor iz kojeg se informirate uzimate kao relevantan.

Postoji i puno teorija zavjere, ali njima se doista nemamo namjeru baviti bez čvrstih dokaza.

Ono što znamo jest da jedini koji drži ključeve svega i ima mandat za raspetljavanje ovog čvora jest Nadzorni Odbor.

Oni imaju problem, smjenom bilo koje ključne figure ulaze u problem već na početku svojeg mandata, oni su ti koji su, očito na užas mnogih, a na oduševljenje drugih, odabrali Marina Brbića, s tim da su mu još u razgovorima dali do znanja da se u struku ne dira, rečeno je da projekt Akademije i vođenje prve momčadi dugoročno mora ostati u rukama Krešimira Gojuna i Siniše Oreščanina.

Ono što je možda najvažnije za nadzornike jest ustanoviti je li Brbić odlučio, suprotno uputama, postaviti „svoje“ ljude, ili je Krešimir Gojun, osokoljen takvom podrškom osjetio da ima dovoljno snage krenuti u smjenu ljudi koji su mu formalno nadređeni.

Ukoliko to ne ustanove, nadzornici će ubrzo izgubiti legitimitet, jer puno je važnije stajati iza ideala i iza djela, nego iza ljudi, a poruka je to koju bi možda trebali shvatiti svi u klubu.

Hajduk doista nema vremena čekati da se namire sva ega, makar nas je jedan pametan čovjek lijepo upozorio kako u ovoj priči nije toliko problem nečiji ego, koliko je problem sav onaj novac koji će se neminovno sliti na Hajdukov račun pri izglednim prodajama svih tih talentiranih mladića koji pokazuju potencijal.

A ako je novac nečiji motiv, onda je to tek tužno i besmisleno, jer ako itko misli da će pored Torcide i Našeg Hajduka uspjeti u svojem lovu u mutnom, onda je doista naivan.

Komentiraj