najava derbija

Vanzemaljci na Poljudu ili samo još jedna pobjeda Dinama?

Najavljivati najveći derbi hrvatskog sporta iz perspektive navijača Hajduka je najlakša stvar na svijetu.

Analiza kvalitete igrača pokazuje da je Dinamo favorit. Analiza igre, sustava, čak i analiza tog famoznog mentaliteta potvrđuje dominaciju gostiju. Analizirali smo i vrijednost momčadi, opet isti rezultat.

Eksperti iz onih firmi koje ne namjeravamo reklamirati, a koje ubiru porez na naivne, da ne kažemo na budale, isto kažu da je vjerojatnost pobjede Hajduka poprilično mala, očito im ona floskula „nitko nije favorit protiv Hajduka na Poljudu“ ne znači puno u njihovom svijetu koji se ravna po strogim pravilima matematike.

Što je onda onih tridesetak tisuća ljudi koji će danas, u smiraj klimatološkog ljeta, prije reprezentativne pauze, u vikendu kad nekako svi u Dalmaciji rezimiramo ljeto, svoj dan izgubiti na utakmicu koju će njihov voljeni klub gotovo sigurno izgubiti?

Kako reče jedan duhoviti komentator jutros, mi Hajdukovci u svaku bitku idemo s bijelom zastavom, tako i ovaj put.

Nada je strašna i opasna pojava, često je ta dama od onih kraljica noći, a u slučaju Hajduka i njegovih navijača, ta dama sumnjivog morala uvijek naplati uslugu, i to skupo, ali je već desetljećima ne isporuči.

Hajduk danas neće pobijediti. Valjda nam kolege iz splitskog novinskog diva neće zamjeriti što smo se u naslovu poigrali vanzemaljcima na Poljudu, jer ako su malteški poluamateri izgledali kao vanzemaljci protiv Hajduka prije koji mjesec, možda se ukažu i večeras.

I valjda će na teren doći s bijelom zastavom.

Pokušat ćemo se uozbiljiti na trenutak. Hajduku nedostaje nekoliko ključnih prvotimaca, ozlijeđen je prvi vratar, kartoniran je prvi stoper, nedostaje ključni „razarač“ u veznom redu i nema najefikasnijeg napadača.

Dinamu nedostaje nekoliko igrača, ali vlastitim izborom, njihov trener voli miksati sastav, a ima i luksuz za to s obzirom na organizaciju hrvatskog nogometa, ne da nam se to opet analizirati.

Teren je u katastrofalnom stanju, da Hajduk ima još kojeg Brazilca, ili momka koji je odrastao igrajući na male branke na Bačvicama, rekli bismo da je igranje na pijesku prednost za Bijele, ali nismo sigurni da je to ikome prednost.

Sudi Batinić.

Tu nemamo što dodati, mišljenja smo da je potpuno svejedno tko od aktualnih hrvatskih sudaca sudi.

Da, Hajduk će izgubiti na kraju balade, ovako ili onako, čak i ako večeras nekim čudom osvoji tri boda, jer tako je postavljen sustav u hrvatskom nogometu.

Što nas neće spriječiti da u svaku narednu bitku krećemo s visoko podignutom bijelom zastavom. Barem tridesetak tisuća nas, koji ne marimo baš previše za analize.

Komentiraj