Déjà vu

Vijest sa zimskih priprema: Bradarić otišao, ali Tudor ostao

Filip Bradarić je otišao za Španjolsku u neuobičajenom aranžmanu, u kojem navodno Hajduk zarađuje određen novac, a slučaj je važan jer iz njega možemo puno toga reći o današnjem Hajduku.

Bio je početak veljače prije točno pet godina, Hajduk je odrađivao zimske pripreme u Istri pod vodstvom Igora Tudora. Puno toga tada u klubu nije postavljeno na svoje noge, izvlačilo se stvar iz ruba ponora i svaka kuna je bila važna.

Mladi, jako ambiciozni i po mišljenju stručnjaka najtalentiraniji hrvatski trener teško se nosio s činjenicom da klub ne prati njegovu ambiciju, te da u klubu stvari nisu posložene onako kako bi trebalo, pa često o nogometu mora razgovarati i s ljudima koji o nogometu doista nemaju pojma.

Puno stvari je tad pošlo krivo, i bez obzira na to što je ostao zapamćen slučaj Žižić i njegovih 15 tisuća eura, upućeni kažu da je to bila samo konačna kap koja je prelila čašu, a da je ono što je čašu napunilo, a možda već i prelilo bila prodaja Filipa Bradarića u Rijeku desetak dana pred prvu utakmicu.

Filipa Bradarića, na kojem je Igor Tudor u dobroj mjeri gradio svoj sustav igre. I skupilo se Tudoru svega, i Tudor je otišao, što mu mnogi navijači Hajduka i danas zamjeraju.

Pet godina kasnije, neminovno moramo povući paralelu s tim događajem.

Deset dana pred prvu utakmicu, sa zimskih priprema, koje vodi Igor Tudor, iz kluba odlazi Filip Bradarić, kojeg je Igor Tudor vidio kao jednog od ključnih igrača u svojem sustavu ovog proljeća.

Po vijestima koje imamo iz Turske, Igor Tudor ovaj put neće otići zbog prodaje jednog od ključnih igrača.

Više je razloga za to, a ukratko je riječ o napretku koji je klub doživio u samo pet godina.

Za početak, umjesto na tada dosta lošim terenima u Istri, pripreme se rade na turskim terenima koji su na vrhunskoj razini. Zadnje dvije godine sam svjedočio činjenici da Hajdukovcima u Beleku ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka, hotel u kojem su boravili bio je spektakularno vrhunski, a kažu mi da je ove godine smještaj još bolji nego lani.

Prije pet godina se nije moglo rupe zakrpati igračem koji vrijedi 15 tisuća eura, a danas se dovodi mladi reprezentativac, iz kluba koji ga je platio preko milijun.

Ono što je ključno – Tudor o nogometu u klubu razgovara s bivšim suigračem iz reprezentacije, koji ispred uprave vodi sportski dio kluba, te sportskim direktorom, čovjekom iz struke. Ma koliko zamjerali određene greške upravi i nadzornom odboru, dojma smo da tu grešku više ne rade.

U pet godina je klub dakle napredovao divovskim koracima, i sve je spremno da se pripremi i sportski uspjeh, više nema opravdanja za loše rezultate.

Upućeni nam kažu da je i sam Tudor iznenađen kako igrači brzo usvajaju nove ideje, kad bismo bili zločesti, rekli bismo da je riječ o grupi igrača koja je promijenila toliko trenera i toliko dijametralno suprotnih nogometnih ideja da su jednostavno spremni na novosti, jer probali su doista sve.

Ipak, riječ je vjerojatno o tome da je u Turskoj već popriličan broj pravilno školovanih igrača koji imaju dovoljno dobre nogometne temelje za usvajati ideje modernih trenera.

Momčad ima i mir što se medija i zločestih novinara tiče, rijetko što se probija s juga Turske osim vijesti koje su propuštene kroz gusti filter klupskog odjela za odnose s javnošću, ali jučer je u Slobodnoj Dalmaciji ipak izašao kratki razgovor s predsjednikom kluba.

Pričalo se uglavnom o odlascima i dolascima igrača, jasno je da to najviše plijeni pozornost čitatelja, ali nakon što su stvari posložene kako treba u sportskom dijelu, a dojam je da jesu, mislim da je vrijeme da se s predsjednikom razgovara o sasvim drugim temama.

Temama strategije kluba, temama sponzora, temama infrastrukture, temama planirane zarade koja nije od prodaje igrača.

Jer jedino to može osigurati stabilan i dugoročan sportski uspjeh.

Komentiraj