znanstvena konferencija

U Splitu započeo 27. SOFTCOM

U Splitu je u petak počela 27. Međunarodna znanstvena konferencija o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM, u organizaciji splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a tema jednog od simpozija na skupu je “Sigurnosti i digitalne forenzike”.

Uvodno predavanje na svečanosti otvorenja održao je voditelj Ericssona Resarch iz Budimpešte dr. Szabolcs Malomsoky, pod nazivom “Razvoj 5G za sljedeće desetljeće”, o novim trendovima na tržištu vezanim za evoluciju 5 G tehnologije.

Osvrnuo se na nove tehnološke iskoraka na tom području, a posebno o najnovijim istraživanjima koja provodi njegova istraživačka grupa.

Ovo je naša tradicionalna konferencije i ove je godine okupila najveći broj sudionika, više od 300. Tijekom tri dana održat će se više od 160 prezentacija, biti prikazano 110 radova, a održat će se i brojna druga događanja, rekao je dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje  Sven Gotovac.

“Konferencijski program je bogat, teme su informacijsko-komunikacijske. Na konferenciju nam dolaze uvijek novi ljudi, stari nam se vraćaju, sklopili smo brojna prijateljstva i projekte, a imamo i dobar odaziv sudionika iz područja gospodarstva, pa je ovo vrlo važan događaj za naš fakultet”, naglasio je dekan Gotovac.

Tijekom tri dana konferencije, koja se održava u splitskom hotelu Radisson Blu, znanstvenici i gospodarstvenici raspravljat će o tehnološkim izazovima i potrebama za novim tehnologijama iz područja informacijske i komunikacijske tehnologije, čija bi primjena trebala unaprijediti poslovanje i svakodnevni život.

Sudionici 27. SoftCOM-a dolaze iz 30 zemalja svijeta, a posebno su im teme bežične mreže, strojno učenje, te umjetna inteligencija.

U programu su, među ostalim, predviđeni simpoziji na temu “Sigurnosti i digitalne forenzike”, “Pametno okruženje i tehnologije IoT”, “Ekološke elektromagnetske kompatibilnosti”, “Zeleno umrežavanje i računarstva” i “Informacijske sigurnosti i intelektualnog vlasništva”.

Osim znanstvenog dijela konferencije održat će se i nekoliko radionica, te Gospodarski forum.

Program Gospodarskog foruma obuhvatit će niz radionica, okruglih stolova i industrijskih prezentacija. Industrijske prezentacije, najavljeno je, održat će predstavnici tvrtki Nokia, IBM i MRS Electronic. Održat će se prezentacije projekata GreenMind (Splitsko-dalmatinska županija), Integrated Anti-Fraud System (FER Zagreb) i Advanced Educational System (PMF Split). Radionica SoftCOM 2019. Innovation Challenge posvećena je uvođenju novih tehnologija i inovacija u području ICT.

Teme posvećene razvitku hrvatskog znanstvenog i visokoškolskog prostora razmatrat će se u okviru Okruglog stola o projektu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i Okruglog stola o djelovanju Matičnog odbora za polja elektrotehnike i računarstva.

Komentiraj