Kolumna

UDJEL ĐAVLA Braćo proleteri, sretan vam Prvi maj!

Diljem planeta danas se, povodom praznika rada, održavaju protestni skupovi kojima je jedini cilj ozbiljna poruka vladajućim oligarhijama i kapitalizmu globalno, da se konačno posvete radnicima i njihovim pravima.

U Turskoj, naprimjer, uhapšeno je preko stotinu prosvjednika, koji su fizički nasrnuli na kordone policije koja je po odluci Vlade hapsila sve koji su gorljivo isticali svoje stavove. Pojačane kontrole rezultirale su ozbiljnim neredima, putevi prema trgu na kojem je bio prosvjed blokirani su zapaljenim kontejnerima, pristalice sindikata i opozicije uhapšene su ili brutalno premlaćene. 26 000 policajaca, tri jurišna helikoptera, vodeni topovi i preko sedamdeset oklopnih vozila ušlo je danas u četvrt Bešiktaš, u kojoj su bijesni radnici podigli barikade.

U Parizu, točnije u samom njegovom središtu, unatoč brojnim turistima, stotine demonstranata provalilo je zaštitni kordon policije, te je nekolicina došla i do samog ulaza u Parlament, kojeg vodi Emanuel Macron tražeći da izađe i objasni bijesnim radnicima ekonomsku politiku koju vodi, tj. nove najavljene mjere o povećanju radnog vijeka i satnica. Polupani su prozori na više objekata u centru grada, sukobi su poprimili dramatične razmjere, razbijeni su i demolirani McDonalds objekti brze hrane, prosvjednici s maskama i molotovljevim koktelima napali su zaštitne kordone policije.

Policija je upotrijebila vodene topove i suzavac, spušta se noć nad Parizom koji doslovno gori, svaka četvrt grada je u plamenu. Prvi maj se čeka sa zebnjom. Žuti prsluci najavljuju sutrašnji marš. Barikade, vodeni topovi, suzavac. Policija na konjima. Zbog same najave produljenja radnog vijeka na možebitnih 67.

U maršu u centru Moskve povodom praznika rada okupilo se danas preko 150 000 ljudi na Crvenom trgu tražeći od moskovskog Saveza sindikata jače i restriktivnije poteze. Na samom trgu došlo je do niza incidenata između prosvjednika i sindikalista, policija je reagirala suzavcem na “anarhističke grupacije” kako je nazvala radnike koji su tražili na praznik rada svoja prava. Centrom Atene u nekoliko odvojenih povorki, blokiran je središnji dio grada. Javni saobraćaj, zatvorene žile kucavice grada, prosvjednici kamenjem i bocama napadaju policiju. Nemiri se šire diljem Atene, Beča, Madrida, Komunistička partija Austrije prihvatila je odgovornost za današnje nerede u srcu Beča.

Sofija, tj. Socijalistička partija povodom Međunarodnog praznika rada doslovno je bila pod opsadom policije, koja je na Trgu Aleksndra Nevskog napala prosvjednike koji su vikali da im je dosta mafije koja vlada njihovom zemljom i divljeg kapitalizma. U desetini gradova Njemačke, najviše u Berlinu, oko pet tisuća pristaša sindikalnih podružnica metalaca i auto industrije sukobilo se s policijom, kada su pokušali ući u zonu u kojoj nije najavljena trasa za povorku prosvjeda. Berlinom su odjekivali pucnji, suzavac, vodeni topovi.

U Hrvatskoj, povodom Praznika rada iste slike.

U Hrvatskoj, u Zagrebu u Maksimiru, na tradicionalnom obilježavanju praznika rada okupilo se nezadovoljno radništvo koje je vrijeđalo sindikalno čelništvo i napalo samog gradonačelnika dok je ovaj dijelio tradicionalni grah. Živu glavu, kako tvrde mediji, gradonačelniku je spasio kordon policije koji se prosvjednicima suprostavio vodenim topovima. Ništa bolje nisu prošli niti sindikalni čelnici koje se optužilo za korupciju, kolaboraciju s kapitalistima i koje se nazivalo – prodanim dušama. Nekolicina sindikalaca ozbiljno je ozljeđena i prevezena na hitan prijem na obližnjem Rebru.

Ništa dramatičnije nije bilo niti u samom Splitu. Split gori, naslovnice su današnjeg tiska, a mediji prikazuju dramatične slike iz grada pod Marjanom koji je od sinoć u plamenu. Zapaljeni kontejneri, Molotovljevi kokteli, “vruću južnjaci” opet predvode prvomajske demonstracije diljem domovine.

Split je danas ponovo Velo misto, naslovnice su dnevnog tiska.

Crveni Peristil, kako su ga nazvali zajednički SDP i Nova ljevica, po prvi put udruženi, zacrvenio se radničkom krvlju. Kada je sa katedrale Sv. Duje spuštena velika crvena zastava, intervenirala je policija i skinula istu što je dovelo do fizičkog sukoba radnika, prosvjednika i dobro opremljene specijalne policije. U blizini Zlatnih vrata došlo je do sukoba desničara koji su izvikivali Za dom spremni, a koje je napala skupina mladih proletera. Letjele su stolice, boce, štekati polomljeni govore najbolje kakav je sam sukob bio, sukob u kojem su se omladincima pridružili i sami građani Splita, koji su pretukli fašiste.

Uhićenja, helikopteri, suzavac, u gradu pod Marjanom odjekuju detonacije, dok su turiste koji su netom sišli sa cruisera otpremili plovilima nazad u sigurnost svojih brodova.

Ništa bolje nije bilo ni na samom Marjanu na kojem su napadnuti župan i gradonačelnik kojeg je policija sakrila u obližnjem zoološkom vrtu, a najteže je ozlijeđen za sada neimenovani građanin Splita koji je mrtav hladan izjavio na državnoj televiziji kako ima dva apartmana i kako ga boli kurac za radnike, njihova prava i proslavu praznika rada. Život mu je, kako prenose mediji u ozbiljnoj opasnosti jer je zadobio teške fizičke ozljede. Marjan gori, noć se spušta, a vatrogasci spašavaju što se spasiti može.

Čelnici SDP-a u Splitu kao i oni Nove ljevice uhićeni su, ali bijesni građani se okupljaju pred zatvorom i kako saznajemo pokušavaju provaliti u prostorije MUP-a. Dramatična noć u Splitu, Zagrebu, Beču, Berlinu, Sofiji, Madridu, čini se da će trajati duže nego se to pretpostavljalo i očekivalo.

Noć koju ste samo sanjali, dakako.

Sretan vam Međunarodni praznik rada, braćo proleteri. Svima vama koji živite na ivici bijede, koje se iskorištava i beskrupulozno krade, svima vama kojima je uništen život i budućnost, svima vama i vašoj djeci koja su vas zauvijek napustila. Sretan vam praznik, braćo moja proleterska. Svima vama koji nemate apartmane i roblje ste svojih bogatih sugrađana. Split više nikada neće imati zbilju opisanu u pasusima gore, jer je Split grad po njihovoj mjeri, a ne po vašoj i mojoj. Mi smo njihovo roblje.

No jednom se i mi probuditi iz sna moramo.

Jer za nas više dobrog jutra jednostavno – nema.

 

***Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Splitski dnevnik***

Komentiraj