Kolumna

UDJEL ĐAVLA Neću da budem četnik u dotiranom filmu!

Kao što znate film General, a film je to o životu našeg najpoznatijeg probisvijeta i legionara, (ako ste čitali biografiju i knjigu poznatije vam je), nekoć traženog bjegunca, kako ono, locirati, uhititi, transportirati, kasnije nacionalnog heroja, jebača i ratnika Ante Gotovine “poharao” je naše kino dvorane.

Problem, kako nam je opisao sam režiser, pojavio se oko statista. Naime, nitko nije htio biti – četnik!

Istinabog, potrefilo se nesretno da su taman uz tajming filma u kinima Izbavitelji 2, pa se kolona pred blagajnama podijelila, ali nećemo cjepidlačiti, film je kao što znate oborio sve poznate rekorde gledanosti, a zli jezici, jugoslavenčine i komunisti tvrde da se film moralo ići gledati po partijskoj dužnosti.

Lokacije tog ratnog spektakla u režiji Antuna Vrdoljaka smještene su u okolici Zadra, a glavnu ulogu tumači popularni Spartak, Goran Višnjić. Pred sam početak snimanja, kako to obično biva u Hrvata, pojavile su se špekulacije kako neće biti problem naći statiste u kukuruzu, hrabre hrvatske ratnike koji su, kako čujem, nudili i novčane iznose da sudjeluju u tom povijesnom spektaklu, već je problem bio što nitko nije želi glumiti – četnike.

A film o Anti Gotovini, kao što je poznato, bez četnika bio bi nešto kao Sutjeska bez ustaša ili Neretva bez partizana. Špekulacije su se tih dana pokazale točnima i režiser, kao i ekipa, muku su mučili s pronalaskom pijanih, zaraslih u brade, opasanih redenicima mitraljeza, autentičnih – četnika.

No narod kao narod, Vrdoljaku za inat nije htio glumiti četnike.

Zanimljivo i jest u cijeloj priči da je sama audicija bila smještena u Splitu i to na znakovitoj adresi Ulice Ruđera Boškovića iz koje su devedesetih sistematično istjerani iz svojih stanova upravo autentični četnici, pa nije jasno zašto je izabrana ta lokacija i ta ulica u kojoj garantirano, etnički čisto, četnika nema, brat bratu već dvadeset i pet godina. No svakako postoje oni koji danas žive u četničkim stanovima i velika je vjerojatnost, ako već četnike nikada nisu vidjeli uživo, da su ih vidjeli barem u albumima koji su ostali u stanovima ili na slikama na zidu, tako da se špekuliralo kako bi među tom splitskom populacijom moglo biti statista, barem onih koji su najbliži četnicima u kvadraturi.

No avaj, četnika iz Splita ni za lijek.

Špekuliralo se bilo da bi čak i general Krstičević mogao pomoći oko statista, no naš drugi po redu ratnik ili je bio uvrijeđen što film nije o njemu, ili je imao preča posla oko kadroviranja u vojsci, kojoj ako bog da eto helikoptera za snimanje filma, no priča je svakako zanimljiva i u kuloarima po Splitu već su krenule ozbiljne rasprave tada tko i zašto bi trebao glumiti rečene – četnike.

No tko i zašto bi imao “zub” od te četničke priče.

Nije jasno bilo zašto audicija nije recimo napravljena u ratnoj luci Lora, u kojoj su dokazano, sudski ovjereno i forenzički prikupljeno, boravili pravi, pravcati četnici. Istina, tih četnika nije puno ostalo tada živih, možda jedan ili dvojica koji su preživjeli, ali ostali su zasigurno oni koji su bili u bliskom kontaktu s njima, onom preko žice poljskog telefona, kanistra sa sumpornom kiselinom ili jednostavno u kontaktu “čizma – zubi.” Ako ništa, ostala im je na potplatima DNK od originalnih četnika, pa se današnjom tehnologijom svakog đavla dade iskonstruirati od te nesretne DNK, psihološki profil recimo, oblik brade i čeljusti, pa čak i prsti i zglobovi zavezani žicom.

Svakako je, špekuliralo se u kuloarima Splita, ostalo onih koji su imali tu sreću da imaju bliske kontakte s pravim pravcatim četnicima, svi su uglavnom besposleni jer su u vojnim mirovinama ili su u kladionici. No prva je sreća, a tko bi to pomislio onda, da će tu svoju bliskost s originalnim četnicima danas moći i izdašno unovčiti. No brojne feminističke kao i LGBT udruge uložile su prigovor filmskoj ekipi kako je na setu malo žena među statistima četnicima, kao i homoseksualaca kojih je svakako tada bilo, postoje sudski izvještaji iz Lore o četnicima drugačije spolne orijentacije. No Vrdoljak je ostao neumoljiv. Četnike neće glumiti pederi i točka.

Jedna je čak i visoko pozicionirana u ministarstvu kulture, napisala žena roman, pa se apeliralo na Antuna Vrdoljaka da ne bude seksist, već da u izdašni honorar statista četnika, ubaci i postotak žena kako to nalaže Ustav RH. Lijepo bi zvučalo za turizam jedne široke i tolerantne zemlje kakva je Hrvatska da u postotku statista četnika imamo barem jednu ženu – četnikušu.

Za statiste četnike tražili su se muškarci od 20 – 50 godina (za vojsku), a za medicinsko osoblje i medicinske sestre, muškarci i iznad te dobne granice, oba spola i dobi traže se za mještane Knina kojih, kako znamo od Oluje misteriozno nema. Kao statisti snimali su još jedan sličan film u režiji Mile Martića i Slobodana Miloševića, akcijsku dramu koja se u stilu “Nestali u 30 sekundi” snimala na području i u zaleđu Knina. Od tog filma u kojem nisu korišteni kaskaderi misteriozno je nestalo statista, po nekim procjenama i do 250 000, ali o tome više u filmu General, da vam ne otkrivamo sve spektakularne, akcijske detalje, ako film niste naravno po partijskoj dužnosti – već odgledali.

Za statiste, govorkalo se po Splitu, upravo Split je pomno izabran i ciljan, jer se po statistici koju vodi udruga Željke Markić najviše statista četnika nalazi u tom gradu, koji je odavno okarakteriziran kao pravo četničko leglo iz kojeg izlaze sve noviji i noviji statisti – četnici. Velika je vjerojatnost da je Antun Vrdoljak na svom setu očekivao upravo te četnike i da je sama audicija iz tog razloga smještena u Split.

Naime, najpoznatiji četnik Viktor Ivančić koji uz to što je četnik, ima i odsluženu osnovnu obuku u HV, zna otvoriti CSO i salutirati zastavi svako jutro, poznaje vojničke običaje i protokole, bio bi, po željama Antuna Vrdoljaka, izvanredan četnički vojvoda. Nećemo vam naravno otkrivati statiste četnike, jer bi mogli fasovati tužbu od Cinestara i drugih kino distributera, pa statiste četnike otkrijte sami na samoj projekciji filma koja je inače ovih dana na popustu, ako kupite kartu i za Kralja lavova tričavih 30 kuna, obje projekcije.

General u toj statiranoj vojsci četnika svakako je mogao biti i Boris Dežulović, ta on je sam oslobodio Vukovar ni manje ni više već na četničkom tenku JNA. Originalnu uniformu vjerojatno još drži na tavanu kao suvenir pa je to mogla biti i znatna ušteda na setu što se tiče same kostimografije. No ono što Borisa Dežulovića najviše krasi kao autentičnog četnika duga je i valovita brada, (kosa mu je s godinama prorijeđena istina), stav i držanje pravog četnika, kao i neobična sklonost rakiji, posebno orahovici.

Dakle, četnika nikada ne nedostajalo, no problem je vjerojatno bio u malim dnevnicama ili u vremenskom rasporedu statista četnika koji je zgusnut i unaprijed rasprodan na prostoru širom bivše SFRJ, od Vardara do Triglava, pa i do bratske Češke, u koju istina, hrvatska vojska nije uspjela ući, kao ni u Banja Luku, ali statisti četnici Dežulović i Ivančić – jesu. U kuloarima se špekuliralo i oko uloge Ante Tomića koji bi bio idealan, kao što je pogođen Damir DomazetLošo, za ulogu Antuna Vrdoljaka kojem neobično i frapantno sliči, a kojeg bi mogao interpretirati u svim njegovim satima provedenim na bojišnici koji u ušli u urbanu legendu.

Kao što znate film General, film o životu našeg najpoznatijeg probisvijeta i legionara, (ako ste čitali biografiju i knjigu znate i scenario), nekoć traženog bjegunca, kako ono, locirati, uhititi, transportirati, kasnije nacionalnog heroja, jebača i ratnika Ante Gotovine, u vašim je kinima, a mi vam naravno statiste četnike otkrivati nećemo.

Što bi se reklo, vuk je na filmu sit, a svi četnici na broju. Pogledajte sami taj velebni uradak Antuna Vrdoljaka o heroju, ratniku i čovjeku, a mi ćemo vam samo natuknuti da statista četnika u kukuruzu ne nedostaje. Prava je poanta ovog teksta da ih sami, kako ono, locirate, uhitite i transportirate. I svaka vam čast ,dragi Splićani. Ostali ste na tragu Zabranjenog pušenja.

Jer koji bi pravi Hrvat, molim vas lijepo, glumio četnika?

Neću da budem četnik u dotiranom filmu!

Komentiraj