"NISAN TE TIJA"

KOLUMNA IVE ANIĆA: “Jeste li znali da popovi liječe HPV kod žena?”

Bezgrešnim začečem popasli ste usput HPV infekciju ili genitalnu infekciju kako je stručnjaci inače zovu i naručili ste se kod svog ginekologa na pregled. Sve je savršeno normalno, frajer s kojim ste proveli bezgrešnu noć nestao je sa lica zemlje i promijenio broj mobitela, a vi ste u čekaoni s tupim izrazom lica jer bezgrešna noć i nije bila bog zna što.

Genitalna HPV infekcija nije ništa strašno i ništa što bi vas zabrinulo u tolikoj mjeri da grizete nokte i zabrinuto pretražujete internet o mogućim posljedicama, tražite lokalne šamane i travare koji imaju čudesne lijekove protiv raka i spolnih infekcija.

Zapravo, genitalnu HPV infekciju, iako je ta spolno prenosiva bolest izrazito otporna, dosadna i dugotrajna, shvatili ste kao jedan oblik gripe, prehlade koja bi trebala nestati vremenom uz malo jaču dozu vitamina C i zelene čajeve od kojih ćete još fino i istesati liniju. U većini inficiranih HPV-om neće se praktički razviti nikakvi simptomi, a sama infekcija proći će sama od sebe. No, svakako da postoje i abnormalnosti kod rečenih virusa, kao uostalom kod svakih virusa, no te značajne abnormalnosti vaš će ginekolog otkriti na papa – testu i na vrijeme reagirati sa dozom antibiotika ako se radi o tipu virusa koji je „ visokog rizika“ i koji može ostaviti trajne i ozbiljne posljedice po vaš organizam, izazvati u mnogim slučajevima i ono najgore.

A trajne i ozbiljne posljedice kod takvih anomalija kod virusa mogu biti karcinom vrata maternice, vagine i sa takvim stvarima se nije zajebavati. No za to i postoji vaš ginekolog koji će na vrijeme uočiti manje citološke abnormalnosti na papa – testu ili genitalne bradavice i na vrijeme, stručno, ocijeniti vrstu rizika, nuspojave, kao i preciznu i točnu dijagnozu koja će dovesti do konačnog recepta za lijek koji ćete dignuti u svojoj ambulanti. I to tako ide, već stoljećima, hvala dragom Bogu ne živimo po pećinama i nastambama od pečene gline i trske, već stoljećima nas ne liječe šamani nego medicina i već stoljećima osobe koje imaju genitalne kontakte sa osobama inficiranim HPV – virusom od svog ginekologa dobiju jasne upute i antibiotike, svakako ne praškove, krunice ili tajanstvene sličice koje držite blizu vagine uvjereni u čudesnu moć osobe koja pogleda u nebo moli za vašu čistu, da oprostite, pičku.

Tako je bilo do danas, kada ste ušli kod svog liječnika, istina postiđeni što vam je klipan prenio virus i što ste pretjeravši s stock – kolom pustili kretena među svoje noge koji je svršio brzinom munje, ali mirni i sretni jer imate poznatog i stručnog liječnika koji vas je već nekoliko puta izvukao iz takve poprilično neugodne situacije. Kažem, to je tako funkcioniralo do danas. A danas su se, vjerojatno željom jedne trećine građana Hrvatske koji su izašli na izbore, stvari promijenile. Danas ste ušli u ambulantu u kojoj je sve bilo potpuno drugačije.

Vašeg ginekologa nije bilo, na vaš upit sestri gdje se nalazi doktor, valjda na kakvom brodu hvatajući ribe što doktori uglavnom rade na godišnjim odmorima da se riješe stresa, sestra je procvrkutala da je vaš ginekolog na kongresu ginekologa koje su organizirali stručnjaci iz te grane medicine, uvaženi biskupi, a sam kongres organizirala je Crkva.

Ako ste ostali malo zatečeni što je vaš ginekolog na takvom jednom kongresu, jer živite u sekularnoj državi, koja ima zakonima uređena reproduktivna, virusna i svaka druga prava žena, još više vas je zateklo da je vaš doktor na konferenciji među biskupima koji inače žele kriminalizirati abortus, uz potporu predsjednice dakako, i koji se oštro zalažu da vi, žena u zrelim i ozbiljnim godinama, ne puštate jebiga svakog kretena među noge ako ste popili koju stock – kolu viška. Vaš je ginekolog, a vi ste to otvorenih usta saznali od dežurne sestre, danas u Topuskom na trodnevnom kongresu forenzičke ginekologije i perinatologije, čiji je organizator ni manje ni više već Hrvatsko katoličko sveučilište, a kao pokrovitelj navodi se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović i uvaženi kardinal Josip Bozanić. Da vam se usta otvore još malo više potrudio se i kontroverzni sisački biskup Vlado Košić koji se također nalazi u stručnom stožeru konferencije i jedan je od pokrovitelja i organizatora.

A u pičku materinu, procijedili ste kroz stisnute zube kada vam je sestra pokazala aplikaciju, stranicu na Facebooku koja nosi naziv “Biskupima na ginekološki pregled”, koja poziva korisnike i korisnice da zatraže savjet od biskupa vezano uz vaše ginekološke probleme. Niste istina razumjeli na prvu nije li stranica zapravo dobra šala News Bara, no shvatili ste u proteklih šest mjeseci u kojima je Crkva preuzela medije, novine i vodeću TV kuću u Hrvata da News Bar nije do koljena prema onom što se uistinu zbiva. Ta zar niste još jučer mislili da je News Bar kriv za priču o Jacku Sparrowu sa Vira koji je izvjesio gusarsku zastavu, da bi mu pred prozor došla specijalna i interventna policija, udruge branitelja i žitelji Vira sa vilama? Niste li prvo odmahnuli rukom i nasmijali se koliko su ludi ti sa News Bara? No tada ste shvatili, kada su nesretnog Norvežana obučenog u najpoznatijeg gusara na svijetu, izvukli iz kuće i pokušali linčovati jer je četnički vojvoda, da nešto ozbiljno ne štima sa ovom državom i da je sve otišlo u pičku materinu.

A o pički materinoj je zapravo i riječ. Upravo je ona zaražena HPV virusom koji vam ozbiljno može narušiti zdravlje ako ga ne liječite i ako ne potražite stručnu pomoć, upravo je u nju neodgovorni mladić stavio svoj zaraženi penis i upravo je njoj potreban – ginekolog. No užasnutoj vama ostao je samo u praznoj ambulanti Facebook na kojem trebate stisnuti link na kojem će vam uvaženi biskup objasniti kako ste izvršili bludnu radnju, kako trebate za pokoru izmoliti deset očenaša i kako za 9, 99 kuna poštom, za tri dana, dolazi sličica sa likom Blanke Vlašić koju treba da držite nekoliko dana blizu vagine dok se molite, a koja će čudotvornim moćima, dok si dlanom o dlan, odnijeti vaš HPV virus kao i karcinom ako vam je zahvatio grlić maternice zbog istoimenog virusa.Izašli ste iz ambulante potpuno smeteni stručnom analizom vaše bolesti i načinom na koju je trebate liječiti.

Poludjeli popovi, zgranuto ste shvatili, bave se vašom pičkom materinom iako im je dragi Bog decidirano rekao da to ne rade zbog ozbiljnih posljedica, recimo karcinoma maternice koji nosi ogromnu stopu smrtnosti kod žena. Shvatili ste zar ne? Sad se možete jebat.

Komentiraj