Prohujalo s Arijom

Nestripoljiva sam

Jer u suštini sam nestrpljiva osoba. Volim kad se stvari brzo odvijaju. Volim rezultate. Nisam dobra u čekanju (čitaj: ponekad i ispravljanju). I to je problem. Za neke (dobre) stvari triba vrimena. A i ovaj svijet nije prijateljsko misto za nestrpljive. Većina stvari koje se drugim ljudima čine jednostavnim, lakim ili brzim, meni pripadaju grupi “triba mi vječnost”.
“Budi strpljiva” je moja mantra, moj duhovni “om”, moja novogodišnja odluka i moja želja kad uhvatim Grgura za palac. I svaki dan pokušavam bit strpljivija, ali ne uspijevam. Znaš zašto? Nestrpljiva sam.Evo! Primjer.Kašljem već danima. Tulim kao tuljan. Strašim ljude koji hodaju ispred mene. Ne mogu uć u knjižnicu jer remetim red i mir. Onaj nestrpljivi dio mene želi se riješit kašlja šta prije. Kupila sam sirup i popila pola bočice isti dan. Zašto da slušam ženu koja je završila fakultet kad mogu poslušat sebe koja ima završen tečaj iz prve pomoći još iz autoškole?
Sad uz kašalj imam i sve simptome predoziranja i moram se savjetovat s liječnikom.Nestrpljivost!Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad stignem u doktora na vrime izavršim čekajući pregled satima. Oću reć, “satima”.Naručila sam se na vrime. Napravila sam sve šta je bilo potrebno. I evo me. Sidim u neudobnoj stolici, čitam jedini slobodni ženski časopis koji datira iz ovog stoljeća i molim boga da me medicinska sestra prozove prije nego šta počnem čitat članak “O čemu on razmišlja kad se pojavi na tvojim vratima” i uvrijedim svoju inteligenciju.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad sam gladna i moram čekat da voda proključa ili da se juha ohladi.Kako znanost još nije pronašla način da se voda ugrije u roku od 5 sekunda? Šta smo mi?Špiljski ljudi? Manistra je manje al dente, a više al hrskava.
Redovito imam opekline prvog stupnja na usnama ili jeziku. Ništa nije vruće. Samo je mlako.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad moram zvat B.net službu za korisnike.Nikad, ali nikad se taj razgovor nije odvia ovako: “Dobar dan. Moj Internet ne radi. Možete li mi pomoć? Ooo, možete? Znači, sve šta moram je isključiti i uključiti par stvari? Super.Hvala. Doviđenja.” Zvati službu za korisnike znači čekanje na telefonu 10 minuta dok svira dosadna melodija…opet i opet i opet i opet zbog čega postaneš ljubomoran na sve gluhonijeme osobe koje si ikad upozna.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!…
Kad ne mogu zakopčat rebe.Totalno kužim da je zdravo tijelo = zdrava prehrana + aktivnost. Ali meni tribaju rezultati odma. Znači – juha od kupusa, sedam dana u tjednu dok ne izdušim. Doslovno. Dva tjedna nakon toga opet ne mogu zakopčat rebe.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad vidim ikonicu za buffering i pusta pitanja prilikom instaliranje programa na laptopu Ide u krug, u krug, u krug i nikamo ne stiže. Tada gasim sve. I idemo iz početka.U drugom slučaju, uvik pritišćem OK. Dogodilo se par puta da mi se zacrni ekran jer sam nešto zajebala u procesu. Tada opet gasim sve. Vadim bateriju. I idemo iz početka.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad žurim, a ne mogu proć zbog sporih ljudi…
Potrebna je samo jedna osoba koja sporo hoda da uništi iluziju da sam pristojna osoba.Ozbiljno razmišljam da se javno obratim Vladi da uvede brzu i sporu traku za pješake. Ima smisla. Meni.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad imam posla s neodlučnim ljudima.Riječ “sutra” stvorena je za neodlučne ljude i dicu. Ne razumim ljude koji su bolji u minjanju mišljenja nego u donošenju odluka. Evo ti onda kovanica. Baci je i odluči već jednom šta želiš.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!…
Kad neko kasni, a ostali ti govore da se smiriš.”Evo me dolazim!” – rečenica koja znači sve osim šta bi trebala značit – da neko dolazi.Može se prevest kao “samo da osušim kosu pa krećem”, “samo da apdejtam status na Facebooku kako uvik kasnim pa krećem”, “samo da napravim 54. selfie i isfiltriram ga pa krećem” itd.I kako uvik biva. Kad mi narastu rogovi zbog kašnjenja, nađe se neka pametna glava i kaže mi da se smirim.Dolivaš li inače ulje na vatru? Ne.Sve ti je jasno.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad zapnem u prometu.Neki koriste promet da slušaju svoju audio knjigu ili pak srede misli. Ja ga koristim da se sažalijevam.
Zapinjanje u prometu je izvrsna prilika da počnem promišljat o životu općenito.Možda da se preselim u planine? Koliko životinja su ljudi jahali prije nego šta su zaključili da su konji sasvim dobri? Kako su vampiri uvik čisti i uređeni, a ne mogu se vidit u ogledalu?Može li Chewbacca uopće izgovorit svoje ime? Ne bi li ono trebalo bit nešto kao Rawwwraaraar? I naravno, glavna pomisao mi je zašto moja truba ne zvuči kao “Miči mi se sputa. Požuri!” Promet je ionako dovoljno grozan i može te dovest do egzistencijalne krize.Iiiii, POOF, cilo moje strpljenje nestane. Ta-Daaa!!!… kad želim ić kući, a moji pasi ne.Nedavno. Matejuška. Odlučim pustit Bocu da se poigra s drugim pasima. Moj plan je bia:
a)igrat će se s pasima, b) doći će kad je pozovem, c) vezat ću je i idemo doma. Međutim, njen je bia: a) odjebat ću pase, b) žvakat ću mulj (kažem mulj jer ne želim znat čega sve ima tamo),c) svaki put kad me Aira pozove pogledat ću je “catch me if you can ha ha hahaha” pogledom,d) neću još ić doma.
Njen pogled mi je bia dovoljan da kažem “doviđenja”  ljudima koji su bili sa mnom jer sam znala da će hvatanje potrajat. Nakon 15 tak minuta svih propalih pokušaja da je vežem,preostalo mi je samo da sidnem i plačem. To je to. Zadnja faza kad jednostavno moraš čekat da sama dođe. Ali ja nisam dobra u čekanju.
“Bit ću strpljiva,”kažem sebi. Možda je danas dan kad ću uspit. Sidnem na sunce. Izvadim škiju i filtere. Posegnem za upaljačem i slučajno mi padne na pod. Dignem se da ga skupim. Boca me vidi i u strahu da je ne uhvatim,počne trčat, sklizne se i upadne u more.Bingo! Mislim da nikad manje živaca i vrimena nisam izgubila.
A ČEKALA SAM.Ovo čekanje stvarno funkcionira. Možda stvarno ima nešto u onome:DON’T STRESS IT. THE UNIVERSE KNOWS WHAT IT’S DOING.
Aira, ne možeš sve kontrolirat. Sidni i zapali.Pomalo.

Komentiraj