PROHUJALO S ARIJOM

Žena, majka, kraljica – paradoks moderne žene

Nakon šta je Remi iz Elementala digla prašinu zbog Nirvane, a Ivana Marić zbog Moderne žene i nas je zainteresiralo o čemu Jelena Rozga točno piva
Prošli tjedan sam pročitala odličan tekst Bruna Šimleše “Zašto ne želim da moja kći sluša Rozge i ostale rozgice.
Inače ne otvaram članke u kojima su glavni junaci Jelena Rozga, Severina, Maja Šuput i ostale žene, majke i kraljice, međutim, u današnje vrime neizostavan su dio mog newsfeeda i, ako ništa drugo, bar po naslovima znam da je Jelena skuvala fažol Hauseru (Bravo, Jelena, ja još nikad nisam skuvala fažol), a Seve obukla Igorove bičve (Razumim te, Seve, ne mogu ni ja nać svoje dvi iste). Možda nisam dobro informirana po njihovom pitanju i fakat se nešto dubokoumno skriva u bičvama i fažolu, ali i ovaj put biram život u neznanju, a njihovu pojavu doživljavam kao varičele – jednostavno je moram prebolit.
Stav Bruna Šimleše me podsjetia na mog očuha i njegove riči “Aira, nećeš to slušat. Pokvarit će mi se CD player”  svaki put kad bi tila stavit nešto svoje da svira. S jedne strane, odrastala sam s njim i majkom koji su me upoznali s The Rolling Stonesima, The Doorsima itd. S druge strane, bia je moj otac, inače bubnjar Black Coffeea, čija je ljubav prema muzici, odnosno jazzu toliko velika da dok pričaš s njim moraš slušat kako tuče po sebi kao da se radi o bubnjevima. Virujem da ni oni nisu tili da slušam Jelenu Rozgu i želja im se donekle ispunila.
Nisam je nikad slušala, ali sam zato volila Severinu. Valjda sam u tinejđerskim godinama tila bit djevojka sa sela s rumenim licem koja se kupa u rosi. Hvala bogu, a malo više dobrom odgoju, odustala sam od nje kad je našla frajera s kamionom te obukla štikle i počela uništavat zelene površine. Kako mi se desila Severina iako sam cilo djetinjstvo bila podvrgnuta kvalitetnoj muzici?
Jednostavno. Na neki način sam se pronašla u njenim stihovima i tila sam bit poput nje. Kad pronađeš svoj uzor, za sve šta radiš uvik imaš izgovor – onaj infantilni “Ali, mama, svi to rade”. Na sriću, to sam prerasla. I sad kad gledam fenomen Jelene Rozge u isto vrime sam užasnuta zbog njenog utjecaja na mlade te sritna jer sam blizu tridesete i iskustvo me naučilo da pažljivije biram svoje uzore. O sličnoj temi sam pisala prije dva miseca u svojoj kolumni “Za sve je kriv Walt Disney“, ali tada sam to gledala iz druge perspektive – one filmske.
Nedavno sam na kavi o svemu ovome popričala sa svojim dobrim prijateljem. Radi se o mladoj gay osobi koja već neko vrime doživljava snažne krize identiteta posebno u odnosu na osjećaj bezvrijednosti zbog vlastitog izgleda. Iako ga smatram jednim od najpametnijih i najposebnijih ljudi koje poznajem, razumim ga u potpunosti. Suvremena pop kultura utječe na samopouzdanje, vlastitu sliku o sebi i međuljudske odnose na nevjerojatan način. Zašto sam spomenila da je gay? Samo iz razloga što su u toj subkulturi Severina i Rozga simboli. Uzorak je manji pa je utjecaj vidljiviji.
Nakon šta je Remi iz Elementala digla prašinu zbog Nirvane, a Ivana Marić zbog Moderne žene i nas je zainteresiralo o čemu Jelena Rozga točno piva. Zahvaljujući Googleu (YouTube nismo palili da mi se ne pokvari laptop) uočili smo ne samo da stihovi čija umjetnička vrijednost ozbiljno konkurira onoj telefonskog imenika (ajde ponekad se rimuju pa nek bude +1) prenose užasne poruke nego su puni paradoksa moderne žene.

Što je pjesnik htio reći

 

  • Udajem se

Ako te škarta onaj kojeg voliš, udaj se za kompromis. Bitno je da ne ostaneš sama. Ne dao bog da postaneš usidjelica i hraniš mačke do smrti.

  • Okus mentola

Izuzetno dobar savjet za muškarce: žene postoje samo da mogu izać vikendom vani pa zato kupi Orbit, reci joj dvi-tri lipe riči i odvedi je u krevet. Možeš joj pustit i laganicu, a i ne moraš. Alternativa je Đubrivo i „Vaša kćerka je kurva.“

  • Kraljica

Svi su muškarci isti – alkoholičari koji se nabacuju svim ženama. Iz tog razloga moraš ih uhodit kao žandar. Ili možda ne? Ipak je on primitivac i trebaš otić.

  • Život je čudo

Život je čudo, život je lijep jer ideš vani i od 2 do 5 možeš skupit frajera. Samo triba pričekat da muškarac prestane bit napet, a žena postane mamurna. Valjda je Vjekoslava mislila pijanija jer mi nije nekako jasno kako možeš bit mamuran već u pet. Možda se u Vanillama i ostalim takvim klubovima poslužuju „Benjamin Button“ pića zbog kojeg ne postaješ pijaniji nego mamurniji. Ne bih znala.

  • Rodit’ cu ti ‘ćer i sina

Žena uvik treba bit na raspolaganju. Nešto kao služba za korisnike VIPa. Za ljubav moraš bit lip i moraš rodit kćer i sina. To je ultimativni pokazatelj ljubavi. By the way, bilo bi poželjnije da sin bude prvi da može postat nasljednik.

Paradoks moderne žene

Jelenu Rozgu isključivo koristim kao metaforu za popularnu kulturu. Radi se o paradoksu žene koja svoju emancipaciju temelji na poticanju ostalih žena na neemancipiranost i podređenost.  S jedne strane je u potpunosti samostalna, njeni spotovi broje milijunske poglede na YouTubeu i okružena je ponajboljim modnim dizajnerima. S druge strane, piva pisme koje objektiviziraju ženu te je podređuju na seksualnu ili estetsku vrijednost. Moram li spomenit da čak i kad govori o vlastitoj emancipaciji i osjećaju pobjede isključivo piva o ostavljanju muškarca i osveti?
I to nam je ta emancipacija. Zar nije osnovna pretpostavka emancipacije osamostaljivanje neovisno o muškarcu?
Ponekad se pitam zna li ona da je uzor mladim curama i ženama pa time i nosi određenu odgovornost. Odgovor bi moga bit “Sve se meni čini da, ona piva bez razloga, al’ još uvijek sebe tješim, da to nije istina”.
Definitivno nas ne treba čudit šta se neke žene osjećaju bezvrijednim bez muškarca, šta se na njih nakače kao escherichia coli na komad mesa i šta im po cijenu samopoštovanja dopuštaju da se igraju s njima kao da su PlayStation.
Stanje nam je u društvu takvo da bilo koju tabletu da uzmeš nećeš falit. Od dekoltea i prekratkih haljinica današnjih “modernih žena” više me brine šta neće, na primjer, napustit muškarca koji digne ruku na njih ili ih ponižava i ne poštuje, jer se identificiraju s fucking tortom, a o samopoštovanju i svojoj vrijednosti nisu ništa naučile jer svoju životnu filozofiju crpe iz stihova “žena, majki, kraljica”.
Za kraj nešto u šta više i više virujem…
“You are the books you read, the films you watch, the music you listen to, the people you meet, the dreams you have, and the conversations you engage in. You are what you take from these. CHOOSE WISELY WHAT YOU FEED YOUR MIND!”
 

Komentiraj