PROHUJALO S ARIJOM

…pilala me i razočarala… (Majčin dan)

U susret Majčinom danu.
Stara je kad pričam o njoj.
Mama je kad je zovem.
Cica je kad sam ljuta na nju.
Majka je danas kad pišem o njoj.
 
Da ti kažem jednu stvar. Dvi, zapravo. Ta žena me pilala i razočarala.
 
Pilala me da ne jedem papir, ne tučem brata i ne diram vruću ploču.
Pilala me kad je trebalo učit, sredit sobu i stavit robu prat.
“Aira, zašto ti je soba neredna?”
“Mama, zamisli da me neko dođe ubit. Ovako sam sigurna. Može zapet za nešto, past i umrit.”
“Aira, isti čas. Ogrist ćeš.”
Pilala me kad je saznala da sam prvi put spavala s momkom. Sila me na kauč i rekla:
“Idemo u ginekologa. Nemoj da dobiješ malog zeku.”
(Nećemo ulazit u njenu terminologiju, ali kužimo se.)
Pilala me kad me vodila u frizera i šišala ka idiota.
“Jednu stranu joj ostavi, a drugu ošišaj,”, rekla bi frizerki.
 
Razočarala me kad mi nije tila kupit igračku koju sam tila i kad me istukla ka vola u kupusu jer sam cili dan bila po ulici i nisam došla doma.
Razočarala me nekim svojim odlukama u životu i onda kad me pustila i gledala kako se koprcam u svojim sranjima.
 
I onda sam se odselila u Zadar. Imala sam 18 godina i 157km udaljenosti među nama.
Dogodia mi se život. Shvatila sam tada da sve to šta sam ja doživljavala kao pilanje i razočarenje je zapravo odgajanje.
Neću joj još oprostit šta je od moje kose radila kerefeke. Međutim, zbog njenog pilanja završila sam fakultet i pronašla posal. Nisam ostala trudna zbog nepažnje. Naučila sam se brinit o sebi. Imala sam uvik čistu robu iako sam u jednom momentu svu bilu obojala zbog crvene bičve.
Svi oni momenti kad sam mislila da sam se razočarala u nju zbog njenih odluka postali su primjeri moje sebičnosti. Tek kad sam se našla u sličnim situacijama zbog kojih sam je osuđivala, počela sam je razumit. Na primjer, to šta je moja majka ne znači da je i moj rob kojem uvik moram bit na prvom mistu. Majčinstvo je samo jedan dio nje. Da mi bude najbolja majka, mora mislit i na sebe i svoju sriću. Kad sam mislila da me napustila, samo me naučila koliko mogu bit jaka, a i da je ponekad potrebno, koliko god bilo bolno gledat nekoga koga voliš kako sebe uništava, pustit ga da nauči neke stvari sam. Ono šta sam gledala kao njenu škrtost (priča s igračkom) je bila lekcija da ne mogu uvik imat ono šta želim.
Nije nikad bila savršena majka. Nijedna nije i neće bit. Međutim, to nije niti malo bitno jer znam da sve šta je radila, radila je jer je mislila da je u tom trenutku to najbolje za svih nas.
Danas. E pa danas ti je ona, moja ti, malo luda. U menopauzi je. Vraća mi za moj pubertet. Menopauza  dolazi od latinske riječi za “koji vrag se događa sa mnom.” Opisuje vrime u životu jedne žene koja ne zna je li joj hladno ili vruće, je li tužna ili sritna, oće li doć ili otić. Žena može sebi olakšati menopauzu s vinom, čokoladom, ugljikohidratima, pohodom na dućane ili gledanjem slika Marlona Branda.
Malo je se bojim. Baš onako kao i sebe kad ponekad otvorim usta i onda Cica izleti. Izgleda da od toga ne mogu pobić kao šta nisam mogla ni od skašene brokule koju mi je prodavala pod puding.
“Čarobni puding”, rekla bi ona. “Kad ga pojedeš postaneš jaka i zdrava pa više nikad ne moraš ić u doktora.”
Od svih stvari šta me naučila, samo jednu nije.
Kuhat!
Sićam se jednog Božića. Napravila je jednu smjesu za kolače. Nju je oblikovala na različite načine i rekla: “Evo napravila sam 5 vrsta kolača.”
Ne, majko. Napravila si jedan. Jedno sranje, 5 pakovanja. Loše nam je došlo od njih nakon 3 dana, a sama znaš koliko traje period žderačine za vrime Božića.  Bila sam tako sritna šta su nam gosti stalno po kući makar je to značilo da će pršut nestat u manje od sedmicu dana. Bar su nas riješili “5 vrsta kolača.”
Dakle. Nisam joj nikad dala priliku da me nauči kuhat iako stvarno zna.
Još sam na razini “baci dva jaja na oko – skuvaj jaja; pofrigaj krumpir – napravi pire, napravi šalšu – ubaci mljeveno meso u šalšu, pofrigaj meso – lešaj meso”…
Dakle, ništa spektakularno i vrijedno Instagrama i Facebooka. Tijesta ne radim samo iz praktičnih razloga jer onog momenta kad su mi ruke pune brašna zazvoni mi mob, češe me nos ili tjeme i radna ploha se drastično smanji pa ga moram sljedeća dva sata skidat s postola, pločica, kose ili robe.
Prošle godine sam poželila ispeć meso u škrovadi. To mi je oduvik izgledalo vrlo komplicirano. Prema nekom majčinom receptu meso se mora peć dan prije u foliji. Zatim mora odležat i onda ga opet pečeš. Staviš puste začine, zalivaš ga, maziš ga i paziš – dok jedino šta zapravo želiš je pojest ga.  Dva dana sam ja izgubila za tu svinjsku lopaticu. Estetski nije baš lipo izgledalo. Ne mogu se odlučit kako da opišem tu škrovadu. Da li da opisu dodam malo seoskog ugođaja kao “meso je bilo poput proplanka koji je izgoria 5 minuta prije” ili morskog “krumpiri su se bučkali u ulju kao jato kitova nad morskim grebenom od karote”. Okus je moga proć za prvi put. Bila sam ponosna na sebe iako, da me sad pitaš, nemam pojma šta sam sve točno i kojim redoslijedom stavljala u škrovadu. To je valjda neki kuhinjski blackout.
Međutim, naučila sam dvi stvari.

  1. Moraš stavit manje ulja.
  2. Majke imaju najviše strpljenja.

Posljednje dvi ure pečenja zvala sam je negdi 15 puta. I dok bi neki pomislili da sam svinju operirala, ja sam majci sve nijanse mesa, krumpira i karote opisivala. Ipak tu imam iskustva. Nekoć sam prodavala smrznute proizvode preko telefona. S katalogom ispred sebe uvjeravala sam ljude da je grašak Bofrosta zeleniji od Ledovog.
Bez obzira koji je dan, nazovi svoju majku i reci joj nešto lipo.
Na primjer:

  • Hvala ti, majko, šta me nisi poslala u cirkus ili sa mnom nahranila vukove kad sam bila u pubertetu. Znam da ti je to palo tisuću puta na pamet.
  • Hvala ti šta si me “nosila” 9 mjeseci fizički i XY godina financijski.
  • Znam da ti nikad neću moć vratit sve šta si napravila za mene. Uključujući i 1000kn za dug HEP-u koje ću te uskoro pitat.
  • Hvala ti šta si me odgojila ti, a ne mobitel, iPad ili kompjuter.
  • Najbolja si majka, ali prestani uhodit moj Facebook.

 
P.S.
Draga mama,
Sretan ti Majčin dan!
(Da Superman ima mamu kao šta si ti ne bi nosia mudante poviše nego ispod gaća.)

Komentiraj