kolumna

UDJEL ĐAVLA Hvala ti, drugar, za sretnu mladost

Hvala ti drugar za prvu svirku u drvarnici uz jedini rif koji sam naučio s “pokvarene mašte” i “komšije će da me biju”, hvala ti drugar za prvo pijanstvo uz ono tvoje “još stojim za šankom delimično pijan”, hvala ti drugar i za “ostani đubre do kraja”, ostao sam do dan danas.

Hvala ti drugar za “neke žene koje su pratile vojnike”, pomogla nam je da izguramo taj nesretni vlak, ili kako ti kažeš voz.

Hvala ti drugar za najljepši moment moje mladosti, za onaj neboder, zadnji kat, ti kažeš soliter ali jebiga uvijek sam te razumio, ili razumeo svejedno. E za taj soliter ti drugar ne hvala, već sam ti dužan do smrti. Mesec je bio mlad, a noć je bila vrela, mirisala je na pokošene trave i padale su zvijezde, ti bi rekao zvezde, padalice. Bio je mrak i nisam joj vidio lice, samo sam čuo točkove noćnih šofera kada me poljubila ustvari dotakla usnama, usnama ko zgaženim trešnjama.

Jebaji ga, hvala ti drug.

Hvala ti brate i za ono “zažmuri”, bilo je divno držati je oko struka, ali nikada kao prvi put kada su me njene mačije oči gledale iz tame. MI kažemo isto gledale. I isto kažemo poljubi me. Znaš, puno me tvojih sugrađanki razumjelo oko tih pitanja, ili kako one kažu razumelo, bilo je dovoljno da pustimo tebe i stvari su išle dalje same od sebe.

I zbog toga ti druže hvala.

I hvala ti za jednu Marlenu. Znaš onu sa ružičastim čarapama. Jel mi kažemo isto ružičasto? Mislim da kažemo. Znaš na koju Marlenu mislim? Onu od cipela do ramena. Znam da znaš.

E da.

I hvala ti za “tišinu”

Bila nam je himna. Himna naših osamdesetih. Znaš onih godina kada smo se voljeli, kada nas je bolio kurac jel se kaže ajkula ili morski pas. Marlenini beli zubi bili su baš takvi.

Da te boli kurac.

I hvala ti za još barem deset tvojih koje su mi obilježile mladost ali mi brate prevruće da ih sad nabrajam, a i ova nostalgija me ubi danas. Ne znam što ljude tjera na ovu pasju vrućinu da nas sve skupa moraju da vrate u tako sretnu mladost.

Idioti.

Kad bi samo znali kako je nama lijepo bilo dok su oni čuvali ovce. Vi kažete lepo. I jedno i drugo je lijepa riječ. I označava nešto divno.

Kao što je divno bilo odrasti uz tebe.

Zbog toga ti druže hvala.

Jel se kod vas još kaže drug?

Kod nas više nije.

Hvala ti druže za sretnu mladost. U Hrvatsku si uvijek dobrodošao i ti to jako dobro znaš. Jel se kaže uvijek ili uvek? Svejedno. A one kojima nisi dobrodošao, druže zaboravi.

Te treba žaliti.

Sad ćeš me ti pitati zašto?

Druže zbog onog svjetla ili svetla što je ponekad znalo da bljesne s velike neonske reklame, kada bih ugledao njene mačije oči kako me miluju iz tame. Te oči oni nikada nisu imali niti će imati. Da su imali, stali bi negdje u mrak, uzeli pivo i uživali kao nekad u tvojim, u našim pesmama.

Eto da nije ničeg drugog, samo zbog toga druže ti hvala. I ne boj se.

Ima nas više od njih.

Komentiraj