VODIČ KROZ NOVU SEZONU

Danas je počeo HNL, a mi smo vam pripremili vodič za novu sezonu

Današnja utakmica između Slaven Belupa i Intera iz Zaprešića označit će početak dvadeset i pete sezone Hrvatske nogometne lige. Čudno je to i bizarno natjecanje po svim mogućim parametrima. Sam format i veličina lige mijenja se svakih nekoliko sezona pa smo tako imali prilike gledati ligu s 12 klubova koja se dijelila na dvije lige, onu za prvaka i onu za ostanak, pa ligu 10 koju i trenutno imamo, a bili smo svjedoci i eksperimenta s ligom 16 gdje je praktički svako veće selo sudjelovalo u prvoj ligi. Tekst se, međutim neće baviti pojedinačnim nabrajanjem svih nelogičnosti i bizarnosti HNL-a jer bi krajnji rezultat bila knjiga veličine prosječnog ruskog klasika već Splitski dnevnik za svoje čitatelje donosi kratak pregled svih klubova ovogodišnjeg izdanja domaće lige.

DINAMO

Dinamove naslove prvaka više nitko osim valjda braće Mamić ni ne broji, a momčad iz Maksimira i ove sezone najizgledniji je kandidat za titulu. Imaju daleko najjaču momčad prepunu iskusnih stranaca i talentiranih domaćih igrača, najdužu klupu spremnu za igranje na tri fronta, HNL – Kup – Europa, a ako negdje zaškripi, gazda je još uvijek najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa. Ostaje još samo vidjeti kako će Dinamo izgledati pod novim trenerom Kranjčarom i hoće li on i Mamić prebroditi dobro poznate sukobe iz prošlosti.

Momčad: 4 – 3 – 3

Trener: Zlatko Kranjčar

Dinamo

HAJDUK

Splitski klub doživio je uoči ove sezone nove tektonske promjene, po tko zna koji put. Predsjednika Brbića zamijenio je mladi Ivan Kos, sportskog direktora Vučevića Portugalac Branco, a momčad umjesto Burića vodi novi trener Marijan Pušnik. Hajduk nije dovodio neka zvučna pojačanja, a ako uzmemo u obzir da je odlazak dvojice najiskusnijih i najkvalitetnijih igrača, Kalinića i Sušića pitanje dana, jasno je da Hajduka čeka još jedna turbulentna sezona. Hajduk također igra istovremeno na tri fronta pa ostaje nada da će novi trener pronaći nova igračka rješenja među mladićima iz klupskog pogona kao i da će se neki od dovedenih stranaca pokazati kao pogodak.

Momčad: 4 – 3 – 3

Trener: Marijan Pušnik

Hajduk

RIJEKA

Rijeka se zadnjih sezona isprofilirala kao glavni pratitelj Dinama, ali nikada nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti osvajanjem naslova. Slovenski trener Matjaž Kek i ove sezone ima na raspolaganju prilično dobru momčad, a eventualni problem za Rijeku mogao bi predstavljati odlazak Tomasova ili Močinića ili možda obojice, ali Riječani za sada imaju dovoljno sredstava da im pronađu dostojne zamjene. Kek ni ove godine nema imperativ osvajanja lige, ali visok plasman i dobar europski rezultat ipak se očekuju od njega.

Momčad: 4 – 2 – 3 – 1

Trener: Matjaž Kek

Rijeka

LOKOMOTIVA

Lokomotiva, poznato je svima osim nadležnim državnim organima, već godinama funkcionira kao svojevrsna Dinamova filijala i inkubator za razvoj mladih i perspektivnih nogometaša. I ove godine u natjecanje ulaze prepuni igrača posuđenih iz matičnog kluba i uz Hajduk su ponovno najmlađa ekipa u prvoj ligi. Gornji dio tablice cilj je Lokomotive i vjerojatno će im i ove godine to poći za rukom.

Momčad: 4 – 2 – 3 – 1

Trener: Mario Tokić

Lokomotiva

SPLIT

Poznata rečenica „Di su pare?“ komotno bi se mogla primijeniti na RNK Split jer klub koji u jednoj sezoni proda Rebića, Roga i Cikalleshija, a za te novce praktički ne dovede nikoga morao bi se baš to zapitati. Činjenica da su vlasnici Splita poznata braća Žužuli ipak nam nekako daje naslutiti “di su pare”. Što se igračkog rostera tiče, tu i nema nekih velikih promjena pa će trener Sablić i ove sezone morati izvući najbolje iz onoga što mu je na raspolaganju. Vjerojatno će kao i prošle igrati dosadan nogomet s najčešćim rezultatom od 0:0 ili 1:0.

Momčad: 4 – 2 – 3 – 1

Trener: Goran Sablić

Split

SLAVEN BELUPO

Ni momčad iz Koprivnice nije doživjela neke velike igračke promjene u odnosu na prošlu sezonu pa talentirani trener Kopić ponovno na raspolaganju ima dobru i izbalansiranu ekipu koja bi i ove godine trebala ostvariti solidan rezultat i zauzeti neka od mjesta u sredini ljestvice. Poseban plus predstavlja ostanak najboljeg igrača i strijelca Ejupija, ali upiti za njega dolaze svekog dana tako da ni ostanak nije siguran.

Momčad: 4 – 3 – 3

Trener: Željko Kopić

Slaven Belupo

INTER

Sve napisano za Slaven vrijedi i za Inter uz iznimku da je momčad iz Zaprešića ostala bez odličnog strijelca Ilije Nestorovskog koji je potpisao za Palermo i čiji će izostanak biti veliki hendikep za Žute. Ipak, Inter bi bez većih problema trebao osgurati opstanak.

Momčad: 4 – 2 – 3 – 1

Trener: Samir Toplak

Inter

OSIJEK

Osijek novu sezonu dočekuje igrački i financijski ojačan te se od momčadi Zorana Zekića očekuje bitno bolji reziltat u odnosu lanjsko izdanje kada su završili na osmom mjestu. Veliko pojačanje za klub je bivši Zagrebov napadač Gabrijel Boban, ali i povratnici Barišić i Lulić koji se u Osijek vraćaju nakon inozemnog angažmana.

Momčad: 4 – 4 – 2

Trener: Zoran Zekić

Osijek

ISTRA 1961

Istra se prošle sezone jedva spasila od ispadanja iz prve lige, a i ove godine su glavni kandidat za selidbu u niži rang. Američki investitori non stop obećavaju igračka pojačanja, ali od toga bar za sada nema ništa te će se trener Panadić morati osloniti na isti kadar kao i prošle sezone.

Momčad: 4 – 2 3 – 1

Trener: Andrej Panadić

Istra 1961

CIBALIA

Lanjski osvajači 2. HNL u ovu sezonu ulaze s manje – više nepromijenjenim igračkim kadrom predvođenim legendarnim trenerom Stankom Mršićem. Prema igračkim imenima Cibalia ne djeluje baš impresivno, ali Vinkovci nikada nisu bili lagano gostovanje ni za koga te ostaje vidjeti hoće li Mršić pronaći formulu za ostanak u ligi.

Momčad: 4 – 1 – 4 – 1

Trener: Stanko Mršić

Cibalia

Komentiraj