DINAMO DANAS OTVARA SEZONU

DINAMO I LOKOMOTIVA Primjer poremećenog odnosa

Deseci tekstova napisani su na temu odnosa Dinama i njegove filijale Lokomotive, ali budući da se spomenuti klubovi ponovno sastaju u prvom kolu domaće lige, nije se zgorega još jednom ukratko se podsjetiti jednog od najbizarnijih slučajeva Hrvatskog, a vjerojatno i Europskog nogometa.

Baš kao što ove godine igraju u prvom kolu, tako su Dinamo i Filijala zaključili prošlogodišnje izdanje domaće lige sučelivši se u zadnjem prvenstvenom kolu u kojem je maksimirski klub kao nominalni gost proslavio naslov pred “ogromnih” tisuću i tristo gledatelja. Nevjerojatno ali istinito, spomenuta utakmica jedan je od najposjećenijih ogleda ovih dvaju klubova budući da se brojke inače kreću u rasponu od 200 do 1000 gledatelja što je jednako posjećenosti prosječnog Dalmatinskog seoskog derbija prve županijske lige.

Nema sumnje da će i nedjeljna utakmica ovih dvaju klubova biti pravi praznik nogometa gdje se na sablasno praznom Maksimiru čuje svaka riječ koju treneri upućuju igračima ili sucu. Bivši HRT-ovac, a sadašnji komentator Arene Sport – Ivica Blažičko daje posebnu draž ovim utakmicama. Njegovo prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem nije narušio ni incident kada mu je šerif psovao majku pred najširim auditorijem. No uvijek je zanimljivo slušati Blažičkova opravdanja mizerne posjete koja sežu od lošeg vremena, prometnih gužvi, godišnjih odmora do položaja Merkura s obzirom na Sunce i zvijezdu Sjevernjaču.

A sada malo o brojkama. Nedjeljni ogled biti će dvadeset i druga utakmica Dinama i njegove druge momčadi. U prethodnom 21 ogledu Dinamo ima nevjerojatnih 20 pobjeda uz nula pobjeda Lokomotive i samo jednom utakmicom koja je završila bez pobjednika 1 : 1. Dinamo je dakle od mogućih 63, u ogledima protiv Lokomotive osvojih 61 bod što je ogromnih 97 posto uspješnosti. Možda će sljedeća izjava zvučati preoptimistično, ali iskreno vjerujem da su „Lokosi“ u dvadeset i nešto utakmica igrali s velikom Barcelonom, i njima bi otkinuli poneki bod više. Redovno su ti dvoboji lišeni kako rezutlatske neizvjesnosti, tako i natjecateljskog ritma pa sve skupa izgleda kao malo jači trening. Osim u rijetkim slučajevima kada igrači Lokomotive zaborave tko ih plaća pa bez odobrenja zabiju dva ili tri gola. Jedan takav slučaj dogodio se prije gotovo dvije godine kada je Lokomotiva do 81. minute vodila rezultatom 3:1 da bi onda neobjašnjivo stala omogućivši velikom bratu da u 10 minuta postigne tri smiješna gola i odnese važnu pobjedu. U kuloarima se šuškalo da su kladionice u trenutko vodstva lokomotive zaprimile nekoliko neuobičajeno velikih uplata ne pobjedu Dinama pri ogromnom koeficijentu, ali ništa, naravno, nije dokazano. I inače je Lokomotiva pozanta kao klub s daleko najviše takozvanih „prijelaza“ što znači da često na poluvremenu vodi, a na kraju gubi i obrnuto, ali ni tu neki konkretni dokazi nisu nađeni. Možda i zato jer ih nitko nije ni tražio.

Mnogo toga dijele ova dva kluba, tj. jedan klub i njegova podružnica. Od bezbroj igrača koje non stop mijenjaju, kupuju, posuđuju, prodaju pa do zajedničkog stadiona i  njegovih praznih tribina. Dinamo i Lokomotiva metafora su Hrvatskog nogometa, svega onog lošega i negativnog u njemu i sasvim je primjereno da njihov ogled zatvara prošlu, a otvara novu sezonu HNL-a. Ogled je to koji je lišen glavnog sportskog motiva – želje za pobjedom, a rezultatska neizvjesnost uopće ne postoji. Kako u ovoj utakmici, tako i u cijeloj ligi.

DAVOR NOVEVSKI

 

Komentiraj