Stručna komisija predložila promjene

HNS nastavlja ustaljenu praksu: Nagrade svojima – kazne ostalima

Zvuči nemoguće da se navijače i klubove kažnjava za isto ono za što se druge nagrađuje predsjedničkim ili izborničkim mjestom, ali u hrvatskom nogometu više ništa ne iznenađuje, a najmanje postavljanje podobnih umjesto sposobnih, stručnih i dokazanih.

Stručna komisija HNS-a je održala sastanak s kojeg je predložila brojne promjene Izvršnom odboru, od kojih su već prihvaćeni izbornici mlađih kategorija:

1. Ognjen Vukojević je novi izbornik U-20 i novoosnovane B reprezentacije Hrvatske. Mijenja Roberta Jarnija koji se nije iskazao na poziciji izbornika, ali je legitimno postaviti pitanje o referencama novog izbornika.

2. Josip Šimunić je novi izbornik U-19, a pomoćnici su mu Jerko Leko i Miroslav Žitnjak. Mijenja Ivana Gudelja koji je navodno birao previše igrača iz Dalmacije. Postavlja se opet pitanje, kakve su reference novog izbornika.

3. Nakon što smo ove godine imali 3 treće lige, a prethodno je odlučeno da iduće imamo 5 trećih liga, Stručna komisija za sezonu 2020./2021. predlaže samo jednu treću ligu sa 16 klubova. Pri tome navode da će 2.HNL imati 16 klubova u slučaju da ima dovoljno licenciranih. Opet čudna odluka s obzirom na sumnju za 2.HNL jer i ta jedinstvena 3.HNL neće koštati ništa manje. Uz to, navodi se da bi se pričalo s lokalnim jedinicama uprave o zainteresiranosti za tu ligu, kao da se sportom licitira.

4. Prijedlog u nekim ograničenjima za druge profesionalne momčadi prvoligaša u 2.HNL ima snažno uporište u zaigranosti Dinama koji postavlja prilično šaren sastav ovisno o protivniku. Naravno da se time utječe na regularnost same lige. Prijedlog Stručne komisije je da bi prvoligaši za svoje ekipe mogli prijaviti 26 igrača prije sezone te još 4 do kraja prijelaznog roka.

Prijavljeni igrači moraju biti do 21 godine starosti + 5 igrača do 24 godine. Malo je čudan nastavak odluke za istu ligu gdje igrač nema više pravo nastupa ako odigra više od 3 utakmice za 1. Momčad. Taj dio bi svakako trebalo ispraviti na više utakmica jer mnogi mladi igrači dobiju šansu u prvom sastavu, ali ne mogu igrati konstantno. Nije u redu da budu zbog svoje kvalitete kažnjeni klupom. Jednako kao i rekonvalescenti prve momčadi.

5. Prijedlog s najviše smisla je onaj o smanjenju broja stranaca na 5 stranaca u 1.HNL, s dosadašnjih 8. Prije dvije godine je bespotrebno podignut broj sa 6 na 8 za potrebe Dinama. Uz to u zapisniku od 18 igrača mora biti 6 lokalno treniranih. Na taj način se osigurava i da nema prevelikog broja EU igrača jer se oni ne smatraju strancima te se ujedno potiče klubove da svojim mladim igračima daju više prilika.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Sve ovo skupa bilo bi možda najbolje ostaviti bez komentara, ali teško je to kad neke stvari jednostavno vrište do neba biti spomenute.

Naime, klub(ove) se uredno kažnjava zbog, budimo otvoreni – ustašluka. I nema tu ništa sporno, ali kad to radi savez kojemu je na čelu osoba koja uredno posjećuje grob vođe ustaškog pokreta, koji u isto doba za izbornika postavlja osobu (bez ozbiljnog trenerskog iskustva) koja je baš zbog ustašluka dobila najveću kaznu, a isti taj savez koji kažnjava navijače ga pred međunarodnim organizacijama branio – onda tu nešto doista nije u redu.

Gospodo odlučite se. Ne pada nam na pamet ulaziti u rasprave oko ustaša i partizana, ali dajte se dogovorite što je dozvoljeno, a što nije, jer dok se jedne nagrađuje za iste stvari zbog kojih se druge kažnjava, nema tu kruha za nikoga.

A možda smo promašili poantu, možda su Vukojević i Šimunić zapravo dok mi nismo pratili napravili više u karijeri od Guardiole, samo mi nismo primijetili.

Jer ispada da su oni samo nekome podobni, dok neki drugi nisu.

Na koncu, zašto bi netko na tribini iza gola bilo koje momčadi pazio što viče, kad iz priloženog vidi da ga takve stvari mogu dovesti čak i do mjesta izbornika reprezentacije.

Komentiraj