HNS u borbi protiv huligana

HNS ODLUČIO Navijači će na stadione s personaliziranim ulaznicama

Jučer je na sjednici, pomalo u tajnosti, Komisija za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza donijela nekoliko odluka. Tvrde da je sve utemeljeno na odredbama Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama i Pravilniku o radu Komisije za sigurnost HNS-a.

Iz HNS-a kažu da je primarna intencija za donošenjem ovakvih odluka temeljena na službenim Uefinim podacima. Zabrinuti su zbog toga što su hrvatski klubovi i reprezentacija u periodu od 2008. do 2015. godine,  samo od strane Uefe kažnjeni s ukupno 15.700.000 kuna. “Izravna šteta zbog igranja pred praznim tribinama broji se u desecima milijuna kuna, a postoji i neizravna šteta hrvatskom gospodarstvu koja se mjeri pak u stotinama milijuna kuna, dok je šteta u turizmu i ugledu Republike Hrvatske nemjerljiva” – zabrinuto je poručio povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković.

Zanimljivo, u HNS-u još uvijek nitko nije razglabao o uzrocima huliganizma, već samo o posljedicama koje huliganizam proizvodi.

Naime, radi se o sljedećim odlukama:

1. Prodaja ulaznica za sve utakmice 1. HNL od natjecateljske sezone 2016./2017. je personalizirana (s osobnim podacima na ulaznici)

2. Klubovi 1. HNL obvezni su prodavati ulaznice uz prethodno evidentiranje osobnih podataka i predočenje važećeg osobnog dokumenta

3. Klubovi 1. HNL ne smiju prodavati ulaznice osobama kojima je izrečena zaštitna mjera ili mjera opreza zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama pojedinog kluba i/ili reprezentacije kao i osobama koje su od strane Ravnateljstva policije kategorizirane u tzv. C kategoriju navijača. Klubovi – organizatori su obvezni poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor sportskog objekta takvim osobama

4. Povjerenici za sigurnost klubova 1. HNL obvezni su sudjelovati na organizacijskom sastanku prije utakmice, a o eventualnoj njihovoj spriječenosti, odgovorna osoba kluba je dužna izvijestiti Povjerenika za sigurnost HNS-a najkasnije 48 sati prije utakmice

5. Obvezuje se Povjerenik za sigurnost HNS-a da s Časnikom za vezu s navijačima HNS-a organizira sastanke s Povjerenicima za sigurnost klubova 1. HNL koji imaju organizirane navijačke skupine i njihovim predstavnicima te klupskim Časnicima za vezu s navijačima

6. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i obvezujuća je za sve klubove – sudionike 1. HNL. Njeno kršenje podložno je sankcijama sukladno odredbama Disciplinskog pravilnika HNS-a.

Miroslav Marković, povjerenik HNS-a za sigurnost na jučerašnjoj sjednici između ostalog je kazao da je ovakva odluka u interesu navijačkih skupina.

“Time bi i navijačke skupine trebale prestati biti talac manjine koja, iz različitih interesa, sprječava normalno i pozitivno navijanje na utakmicama. Odluka je obvezujući minimum za klubove, no oni imaju pravo koristiti i sve druge zakonske mjere u smislu borbe protiv huliganstva” – zaključio je Marković.

Međutim pozvao je i institucije da se priključe u borbi HNS-a protiv huliganizma.

“Otvoreni smo za dijalog s navijačima, i preko časnika za vezu s navijačima klubova i HNS-a želimo čuti njihova argumentirana mišljenja, prvenstveno o pitanjima stadionske sigurnosti i ponašanja na tribinama. U daljnjim mjerama suzbijanja huliganstva, očekujemo aktivnu pomoć policijske i pravosudne struke jer su to prije svega stručna, a ne politička pitanja. Također, očekujemo da se prigodom promjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima uvaže mišljenja Komisije za sigurnost HNS-a kao stručnog tijela po pitanju sigurnosti” – dodao je Marković.

Komentiraj