Urednički komentar

Još malo o ustašama i četnicima i zašto toga ima toliko u sportskoj rubrici

Ovih dana nas je u nedostatku pravih vijesti, zapljusnuo val vijesti koje to nisu, ili barem ne bi trebale biti. Objašnjavamo zašto toga nema u Splitskom dnevniku.

Vjerojatno ste primijetili, ako imalo površno pratite sport, točnije nogomet, da je ovih dana poprilično tiho. Naime, nogometaši tek počinju pripreme, prijelazni rok se još nije zahuktao punom parom, a na koncu, i rukomet je već tradicionalno u fokusu početkom godine.

U nedostatku vijesti, urednici često posežu za svim i svačim, već smo pisali o tome kako se često bez problema objavljuju neprovjerene stvari, da bi se već dan ili dva kasnije, nerijetko i istog dana ispravljale i demantirale, ali sadržaj je tu, novine se pune, portali dobivaju klikove i naizgled sve je u redu.

Na Splitskom dnevniku smo odlučili sportsku rubriku raditi ponešto drukčije. Pokušavamo razlučiti vijest od nečega što to nije i u svakom trenutku služiti interesu javnosti i samog sporta.

Ovih dana su ultras skupine imale par svojih igrokaza koje nismo popratili. Naravno, izgubili smo nešto klikova pri tome, i možda nekome to zvuči kao loša odluka, međutim, postoje važnije stvari od čitanosti.

Naime, u startu sam, kao urednik procijenio da promocija takvih stvari donosi samo eskalaciju sa svih strana, i nije dugo trebalo čekati da se u javnom prostoru, a vezano uz sport opet pojave četnici i ustaše…

Uključili su se u to i neodgovorni pojedinci željni samopromocije bez ikakvih kriterija, i stvar je otišla dovoljno daleko da smo prisiljeni napisati riječ dvije o tome.

Da ne duljimo, za svaku osudu je miješanje bilo kakve mržnje u sportsko rivalstvo, ali doista ne vidimo smisla u pridavanju pažnje nečijim akcijama koje zapravo imaju veze samo s njihovom subkulturom koju ionako nema smisla objašnjavati.

I sve bi bilo u redu da je to sve skupa što se događa između navijačkih skupina ostalo među njima, ali ovako uopće ne sumnjam da će doći i do razine da će se uključiti i ozbiljni analitičari, a na koncu će nastradati netko tko s navijačima ni ultras scenom nema baš nikakve veze.

I zato još jednom ponavljam: na Splitskom dnevniku o takvim stvarima ni ubuduće čitati nećete.

Komentiraj