blato do koljena

Ništa novo u HNS-u: Nacionalni stadion, visoka politika i likovi s optužnicama

Jučer je održana skupština HNS-a, a danas smo se potrudili sagledati to sve skupa iz različitih perspektiva.

Čovjeka s nepravomoćnom presudom za teški kriminal u nogometu, Damira Vrbanovića, zamijenio je Marijan Kustić, novopečeni lički župan i čovjek s friško podignutom optužnicom zbog prometne nesreće. Ali dobro, to se svakome može dogoditi, kako kaže naš premijer.

Da bi se izabralo Marijana Kustića na funkciju izvršnog direktora saveza, trebalo je odraditi neke sitnice i maknuti određene pravne prepreke, za početak je Visoki upravni sud presudio da državni dužnosnici smiju biti na funkcijama u sportu. Zločesti ljudi bi dodali kako je prije svega još i bio na jednom vrlo važnom sastanku u susjednoj državi. A onda je i HNS morao riješiti neke formalnosti.

Na službenoj stranici HNS-a je to izgledalo ovako:

Na prijedlog Izvršnog odbora donesena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta HNS-a, radi jačanja efikasnosti rada i funkcioniranja HNS-a te povećanja opsega poslova, preraspodjele poslova i jačanja cjelokupnog ustrojstva i organizacije. Osim toga, usvojena je odluka o izmjenama poslovnika o radu Skupštine.

Zahvaljujući portalu nogometplus.net, nismo trebali puno istraživati što to u praksi zapravo znači:

Na skupštini je promijenjen statut kako bi se omogućilo da Kustić preuzme novu poziciju.

Naime do sada je izvršnog direktora Saveza, koji uz predsjednika i tajnika predstavlja i zastupa HNS, birala skupština, a od sada će to činiti Izvršni odbor.

Također je izbrisana odredba da na toj poziciji mora biti osoba koja ima visoku stručnu spremu društvenog smjera obzirom na to da novi izvršni direktor Marijan Kustić ima završenu srednju stručnu spremu odnosno ugostiteljsko-turističku školu, navodi nogometplus.net.

Uz sve to, kao što smo pisali jučer, a javili su i svi ostali mediji, Davor Šuker je nakon sastanka s predstavnicima grada Zagreba i Vlade RH objavio kako će se u zagrebačkom predgrađu po nazivu Blato graditi nacionalni stadion. I još dodao da će biti gotov za dvije – tri godine, štoviše, do izbora.

Kasnije sinoć, Index objavljuje izjave Marijana Kustića koji inzistira da se stadion koji će se graditi – ne zove nacionalnim: “Posebno ne želimo da se priča o nacionalnom stadionu. Hrvatska će igrati svugdje gdje postoje uvjeti za to. Što se financijske konstrukcije tiče, naravno da će HNS sudjelovati financijski, ali očekujemo pomoć Grada i vlade“.

Pridružio mu se i komunikator godine, Zlatko Dalić, koji je potvrdio da će reprezentacija i dalje igrati svugdje po Hrvatskoj. Nije nam jasno to „i dalje“, jer nekako smo dojma da se baš i nije igralo „svugdje po Hrvatskoj“, ali pustimo to.

Ono što je potpuno nejasno je što će biti s Maksimirom, sa svim onim stotinama milijuna ulupanih u njegovu “obnovu”, i tko će igrati na tom novom stadionu? Jer ako je nacionalni, onda je to jasno – igrati će tu reprezentacija, možda kup utakmice, ali ako nam se već objašnjava da nije, onda je za pretpostaviti da bi na njemu trebao igrati neki nogometni klub, zar ne?

Nakon svega, saznajemo i da je priča koja je jučer prevladavala, po kojoj Kustić mijenja Vrbanovića, zapravo samo polovično točna. Naime, prema pisanju u stvarima oko HNS-a uvijek dobro informiranih Sportskih Novosti, Vrbanović je i dalje direktor saveza, samo ne izvršni.

Kustić i Vrbanović su, po njihovim navodima novom organizacijom unutar saveza međusobno samo podijelili nadležnosti. Kustić će tako biti zadužen za unutarnje, a Vrbanović za vanjske poslove odnosno odnos s Uefom i Fifom.

Jučer smo članak o nacionalnom stadionu okončali legendarnom rečenicom nekadašnjeg predsjednika HNS-a – „Nema nikih problema“, pa se uveli u probleme s lektoricom ovog portala, jer smo morali objašnjavati da to nije pogreška, već citat koji itekako ima smisla.

Današnji tekst ćemo ostaviti nezavršenim. Zaključke donosite sami.

Komentiraj