Druga ABA Liga

Savršena napadačka večer Splita na Gripama

U petnaestom kolu Druge ABA lige, Split je na Gripama pobijedio Sutjesku iz Nikšića rezultatom 109-87.

Split je u utakmicu krenuo furiozno, s dvije vezane trice Morrisa i Marčinkovića u prvoj minuti. Nakon nepune dvije minute trener gostiju je bio prisiljen zvati time-out, pri rezultatu 10-2 za Žute. Početak je obilježila odlična igra Marčinkovića, koji je postigao devet od prvih četrnaest koševa za Split. U petoj minuti domaćini su već pobjegli na 17-5. Gosti se bude u drugom dijelu prve četvrtine, stižu u jednom trenutku na zaostatak od samo tri koša razlike, a nakon prvih deset minuta rezultat je 30-21 za Split.

Druga četvrtina počinje rastrganom igrom bez pravog ritma, igra se koš za koš, goste u igri drže dalekometni šutovi Pavličevića i Kneževića. Košem i dodatnim bacanjem Jukića nakon izborenog skoka u napadu i tricom Kalajžića, žuti u četrnaestoj minuti utakmice odlaze na petnaest koševa razlike. Zakuhalo je na tribinama, ali i na terenu nakon toga, jer se igra malo zaoštrila, a suci se i nisu baš najbolje snašli, pa je tehničku grešku zaradio trener domaćih Vladimir Anzulović.

Nakon toga namjernu osobnu grešku radi Tomislav Gabrić, pa gosti dolaze na samo osam koševa zaostatka. Ozlijedio se u tom trenutku Morris, uhvatio se za lijevo koljeno, a „pola tribine“ za glavu. Treba spomenuti da Kovačević nije ni bio u zapisniku a da je Kedžo ostao na klupi, bolovi u leđima su očito bili prejaki. Na poluvrijeme se odlazi s rezultatom 57-49 za domaćine.

Drugo poluvrijeme počinje identično kao i prvo, s dvije vezane trice domaćina, ovaj puta su u prvoj minuti pogađali Vrgoč i Veljačić, pa Split odlazi na 63-49. U šestoj minuti drugog dijela, nakon još jedne trice Kalajžića, Žuti su na plus sedamnaest. Do konca trećeg dijela domaćini praktično rješavaju pitanje pobjednika, kad bježe i na dvadeset koševa razlike, a u zadnjih deset minuta ulazi se s prednošću domaćina 87-68.

Napad je funkcionirao besprijekorno, posebice šut za tri poena; u prvih trideset minuta domaćini su pogodili nevjerojatnih 58% pokušaja, točnije 14 od 24. Crnogorci jednostavno nisu imali odgovora za tako raspoložene Splićane.

Zadnja četvrtina je prošla u ležernom tonu, Pavle Marčinković je zaslužio “standing ovation” kad je pogodio dvije trice u nizu, a nakon toga je otprilike 700 navijača još jednom ustalo na noge da bi pozdravili izlazak najboljeg igrača utakmice, koji je tu trebao okončati svoj večerašnji nastup. Ipak, nakon što je Vrgoč morao izaći zbog pete osobne pogreške, na zahtjev publike, Pavle se morao još jednom vratiti na parket. Okončao je utakmicu s 29 poena i postotkom od 75% uspješnosti šuta.

Gabrić je dodao 22, a Veljačić 19 poena. Veseli minutaža i dobre role za mlade Vrgoča i Runjića koji su pokazali da se na njih može i ozbiljnije računati. Konačnih 109 poena na kontu domaćina najbolje opisuje koliko je dobra bila napadačka večer Splićana.

Komentiraj