u ekspresnih 17 sekundi

Splićanka Barbara Matić osvojila treću europsku broncu u judu

Prvu medalju za Hrvatsku na drugim Europskim igrama osvojila je Barbara Matić. Kako je natjecanje u Bjelorusiji ujedno i Europsko judo prvenstvo, ovime je Matić osvojila treću europsku broncu u karijeri.

Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić (do 70 kg) vratila se na glavnu pozornicu na velika vrata. U Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, u dvorani Sportska palača, Barbara je pokazala da je ozljeda stvar prošlosti te je kvalitetno odrađenim Europskim prvenstvom došla do nove bronce. Nakon Montpelliera 2014. i Varšave 2017. na red je došao i Minsk 2019. godine, piše Index.

“Zadovoljna sam danom, iako moram priznati da sam išla na zlatnu medalju. Međutim, zbilja sam zadovoljna i brončanom medaljom. Nakon poraza u četvrtfinalu od prve nositeljice nisam htjela da tako završi, nego da završimo dan kako je i počeo – pobjednički!” rekla je Barbara Matić odmah nakon osvajanja 3. mjesta protiv Poljakinje Pogorzelec.

Još jednom nije bilo lagano. Poljakinja je povela na wazari, ali Barbara nije odustala. Preuzela je inicijativu i od tri napada u dva upisala wazarije. Hrvatska je slavila prvu medalju u Minsku, a Matić i jako vrijedne bodove u olimpijskim kvalifikacijama za Tokio.

Prva nositeljica, Francuskinja Gahie koja je u četvrtfinalu uspjela probiti gard 24-godišnje Splićanke, na kraju nije uspjela doći do medalje, ali Barbara je gledala na drugi, pobjednički način:

“Da moram opisati dan jednom riječi, rekla bih: Super! Znam koliko je loš osjećaj proći u polufinale i ne osvojiti medalju, ali meni je glavno da sam završila pobjedom.”

Na jutarnjem zagrijavanju Barbara je “osjetila” leđa i unatoč razmišljanju “zašto baš danas”, otvorila je dan ipponom i pobjedom nad Belgijkom Taeymans Roxane. Iduća borba bila je ključna jer je pobjeda osiguravala četvrtfinale i ostanak na turniru. Tamo ju je čekala aktualna pobjednica Grand Prixa Antalya, Grkinja Teltsidou. Barbara s još jednim ipponom prolazi među osam najboljih, gdje je čeka već spomenuta Francuskinja i, uz jedini poraz, Barbara ide u repasaž, piše Index.

Tamo ju je čekala neugodna Irkinja Fletcher koja je u osmini finala iznenadila i pobijedila višestruku Grand Slam osvajačicu, Britanku Conway. Fletcher je zasigurno imala “dobar dan”, no to nije bilo dovoljno da ugrozi Matić. U ekspresnih 17 sekundi wazarijem i ipponom Matić osigurava borbu za broncu na seniorskom Europskom prvenstvu i osigurava veliku europsku medalju.

Komentiraj