kršenje prava građana?

Torcida ne smije na Maksimir, navijači pisali vladinu Uredu za ljudska prava

Odlukom policije i GNK Dinama kao organizatora utakmice, S.L. Benfici nije dana suglasnost za prodaju ulaznica hrvatskim državljanima za gostujući sektor stadiona Maksimir, objavio je danas Index.

Navedena vijest koju u cijelosti možete pročitati ovdje je izazvala burne reakcije među brojnim navijačima Hajduka koji su htjeli iskoristiti ovu prigodu za podržati svoje prijatelje iz Lisabona, a jedan od njih je, sasvim logično, pisao Uredu vlade RH za ljudska prava, jer i običnom laiku je jasno da je riječ o čistoj diskriminaciji građana RH.

Evo i sadržaja maila koji nam je poslao navijač Benfice iz Splita (podaci poznati redakciji):

“Poštovani,

GNK Dinamo Zagreb zabranio je kupovinu ulaznica navijačima nogometnog kluba Benfica koji imaju hrvatsko državljanstvo, što je diskriminirajuća i protuustavna odluka na štetu građana Republike Hrvatske.

Utakmica je za šest dana odnosno 07.03.2019. na Maksimiru, te ukoliko tijela javne vlasti ne reagiraju brzo na ovu sramotu, bit će počinjena neviđena šteta svima koji su željeli uživo pratiti voljeni klub, a budu uskraćeni samo i isključivo jer su državljani Republike Hrvatske. Besmisleno je da građani npr. Bosne i Hercegovine mogu do ulaznica, a građani Republike Hrvatske ne.

Valja napomenuti da u navedenom klubu igra i hrvatski državljanin Filip Krovinović, pa da i inače ne postoje navijači Benfice, postojale bi osobe bliske igraču koje će u četvrtak navijati za Benficu.

U iščekivanju vašeg odgovora, s poštovanjem”

S obzirom na poslovičnu “brzinu” reakcije državnih tijela, uopće ne treba očekivati da će ovo pismo, a poslano ih je puno i na druge adrese, prvenstveno samom klubu iz Maksimira, išta promijeniti.

Po svemu sudeći, navijati za nogometni klub je u Hrvatskoj jednostavno – nepraktično.

Valja napomenuti još jedan detalj – u Hrvatskoj po posljednjem popisu stanovništva živi i nekoliko desetaka hrvatskih državljana pripadnika portugalske nacionalne manjine. I oni su hrvatski državljani, makar je to najmanje važno u ovoj priči.

Komentiraj