Novi vjetrovi, ili nešto drugo?

Zašto se nakon “sto godina” HNS sjetio Poljuda?

Još u prosincu, Hajduk je istaknuo kandidaturu za organizaciju dvije utakmice kvalifikacija za EP, a uz kandidaturu postavio osam uvjeta HNS-u prije nego se utakmice odigraju na Poljudu.

HNS ima problem. Maksimir je u katastrofalnom stanju, odabrati Osijek za utakmicu protiv Mađarske vjerojatno ne bi bio baš najbolji izbor, Rujevica je premala, tako da je Poljud zapravo jedino pravo rješenje za tu utakmicu.

Ne treba ponavljati kako je Poljud već dvadeset i pet godina najbolje rješenje za odigravanje reprezentativnih utakmica, ne samo iz razloga što je apsolutno naš najkvalitetniji stadion, nego i iz razloga što je na njemu najlakše stvoriti domaćinsku atmosferu, tako potrebnu u sportu.

Nekome to dugi niz godina nije odgovaralo, forsirao se Maksimir, sa svim svojim problemima, izmišljali su se najprozirniji mogući razlozi za neigranje u Splitu, a nakon dugog niza godina ignoriranja, ponižavanja i otvorenog vrijeđanja, došlo se do nepremostivih razlika u viđenju stvari.

Iz HNS-a već neko vrijeme traje medijska kampanja koja ima za namjeru pokazati kako u savezu pušu neki novi vjetrovi, nacionalni junak Dalić svako malo spomene Split i Dalmaciju, a novi izvršni direktor saveza čak se i pojavio na Poljudu prije neki dan.

Spomenuo je i on igranje reprezentacije na Poljudu, a iz Hajduka su nam samo kratko poručili kako nemaju namjeru komentirati išta  dok ne dobiju službeni odgovor na osam uvjeta koje su postavili pred HNS uz kandidaturu za organizaciju utakmice.

Navijačima Hajduka je situacija teška i pomalo šizofrena.

S jedne strane je želja za povratkom reprezentacije kući, ali nakon što je savez napravio Hajduku i njegovim navijačima toliki niz nepravdi, nakon što se te navijače prozivalo za antihrvatstvo samo zato što imaju drugačije viđenje na situaciju u savezu i reprezentaciji, trebati će učiniti puno više od prozirnih najava kroz medije.

Za početak, iz saveza će morati prihvatiti da Hajduk ima potpuno pravo postavljati svoje uvjete, (možete ih pročitati ovdje) koji su na koncu, potpuno logični i prihvatljivi svakome tko se razumije u sport i nogomet. Spin majstori će iz uvjeta koje splitski klub postavlja izvući poantu kako Hajduk traži privilegirani status, dok je svakome razumnome jasno da se traži samo ravnopravan tretman svih.

Transparentnost i poštenje ne bi trebali smetati nikome, posebno ne onima koji se upinju dokazati kako su baš pošteni i transparentni.

U cijeloj priči je najmanje važno hoće li reprezentacija igrati u Splitu ili neće već u lipnju, ili nekad kasnije, puno je važnije da Hrvatski nogometni savez prestane biti zatvoren za one koji misle drugačije.

Hajduk ne smije odstupiti od svojih zahtjeva, iz poštovanja prema sebi, gradu i regiji koju predstavlja, te prema svojim navijačima. Nekima nije dobro „sjela“ ni činjenica da je Dinamova delegacija, u kojoj je bio i bivši policajac, kojeg se, kako kuloari bruje, povezuje sa zabranama pristupu Maksimiru navijačima Hajduka i Dinama u prošlosti, sjedila u loži Poljuda na ovotjednom derbiju.

Hajduk i njegovi navijači nisu bez grijeha, dapače, ali u ovom sukobu, koji je sve samo ne sukob sjevera i juga, kako se pojedinci upinju dokazati, lavovski dio krivnje je na strukturama saveza, visokoj politici upletenoj u mutne nogometno – menadžerske poslove i njihovim medijskim slugama, pa će oni koji tvrde da su „novi“ i tvrde kako nemaju veze s tim što se događalo prije prvo morati dokazati da imaju iskrenu želju popraviti stvari.

Jer ako im samo treba zamjenski stadion, dok ne bude gotov onaj koji „nije nacionalni“, onda je cijela priča besmislena i dovesti će u budućnosti do još većih problema.

A iz dosadašnjih iskustava bilo bi teško zaključiti drugačije.

Komentiraj