Ne sjeća se događaja

Bivša HAC-ovka na suđenju pričala o svom tragičnom životu i zašto nije pomogla djevojci

Na splitskom Županijskom sudu danas je održano prvo ročište u slučaju pijane bivše HAC-ovke Ivane Tene Gotovac Soldić koja je 23. listopada prošle godine na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti usmrtila 19- godišnju studenticu Mariju Ćorić iz Čapljine.

Prema optužnici, pod utjecajem najmanje jednog promila alkohola u krvi, proletjela je križanjem dok joj je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, oborila je nesretnu djevojku, a zatim nastavila dalje s vožnjom. Nije se zaustavila provjeriti što je s djevojkom, a isto tako nije pozvala ni pomoć.

Ivana Tena Gotovac Soldić na sud je dovedena iz pritvora, sa lisicama na rukama, a danas tijekom suđenja iznijela je svoju obranu. Kazala je da se osjeća krivom za prvu točku optužnice, dakle za obaranje pješakinje na pješačkom prijelazu, dok se ne osjeća krivom za točku 2 optužnice- nepružanje pomoći. Mišljenja je da je djevojka stradala na mjestu događaja pa joj nije ni mogla pomoći. Nije doduše ni izašla iz vozila da bi znala u kakvom je ona stanju bila.

Svoje iskaze danas su dali stalni sudski vještaci dr. Dolores Britvić, psihijatrica, i dr. Antonio Alujević, patolog. Također je svjedočio bivši suprug vozačice Dinko Soldić.

Psihijatrica je kazala da se zbog niza nesretnih okolnosti kod Gotovac Soldić razvila depresija. Branitelj Zoran Mataić upitao je dr. Alujevića može li kazati uzrok i vrijeme smrti Marije Ćorić. Kako je kazao, teško je odrediti točno vrijeme smrti, no ono je bilo 5 do 10 minuta nakon naleta automobila na nju.

Dinko Soldić u međuvremenu se razveo od Ivane Tene Gotovac Soldić, a nije mogao potvrditi je li ona netom nakon nesreće, kada je došla kući, zaista pila rakiju. Kako je kazao, bio je u šoku pa nije vidio pije li.

“Ja sam u ovom postupku djelovala kao osoba bez simpatija i osjećaja, ali to nije istina. Dobro znam što znači izgubiti nekoga jer sam sa 12 godina izgubila sestru koja je počinila suicid. Sljedeće čega se sjećam je da me mali brat zvao ‘mama’. Nisam bila povlaštena igrati se kad sam htjela, nisam smjela u školu koju sam htjela, nisam smjela ići na maturalno putovanje, nisam smjela upisati vozački ispit, ali me otac naučio voziti”, počela je pričati Gotovac Soldić.

Ispričala je zatim kako je sa 19 godina rodila, sama živjela s djetetom, o tome kako je kasnije ušla u vezu s muškarcem koji je imao četvero djece.

“2005. godine ostala sam trudna s njim. On me odveo na pregled kod svog prijatelja ginekologa, a umjesto pregleda mi je napravio abortus, dok sam ja shvatila šta radi već je bilo gotovo. Igrom slučaja, taj čovjek je bio uz mene kada mi je prijateljica izgubila sina”, kroz plač je ispričala u sudnici.

“Taj muškarac mi je bio podrška i pomoć i tada smo u jednoj noći napravili moju drugu kćer. Bila sam ostavljena i bila sam sama cijelu trudnoću”, pričala je dalje. Kazala je kako joj je Centar za socijalnu skrb uzeo kćer.

“Taj dan je slučajno rakija bila u kući, inače nikad ne pijem. Od toga što su meni uzeli dijete, došlo je do toga da sam ja nekom uzela dijete. Ja znam koliko boli taj gubitak, znam da nema te osobe koja zaslužuje takvu patnju”, kazivala je dalje.

Kako je kazala, u zatvoru je dobila čvorove na štitnjači.

“Meni je jasno da imam više prošlosti nego budućnosti. Znam da ne mogu ispraviti nepravde, kako tuđe, tako ni svoje. Samo molim još ovaj sud, nije slučajno da su me mediji sotonizirali, molim sud da bude blag u izricanju kazne, da uzme u obzir sve okolnosti. Ne dozvolite da mi mediji sude jer oni ne znaju sve”, kazala je za kraj.

Tužiteljica Rene Laura upitala ju je zašto nije stala na mjestu događaja.

“Ne mogu objasniti jer se ja događaja ne sjećam. Zato sam upitala vještakinju kako utječe 3 dana konzumiranja normabela. Toga u mojoj glavi, svijesti i podsvijesti nema”, odgovorila je Gotovac Soldić.

“Činjenica je da je optuženica Dinku Soldiću kazala da je prouzročila prometnu nesreću, da je ubila djevojku, da je pobjegla s mjesta događaja. Iskoristila je odnos s Dinkom Soldićem i nagovorila ga da policiji podnese kaznenu prijavu, da je njihovo osobno vozilo marke Audi A3 otuđeno. Ovdje moram posebno istaknuti zaluge svjedoka koji je uočio optuženu neposredno nakon nesreće na parkiralištu kod Koteksa i koji je istu prepoznao prilikom radnje prepoznavanja u prostorijama PU splitsko-dalmatinske”, kazala je među ostalim u završnoj riječi tužiteljica Laura. Također je kazala da je psihijatrica utvrdila da je Gotovac Soldić bila ubrojiva.

“Kod ovakvog stanja stvari predlažem da optuženica Ivana Tena Gotovac Soldić bude proglašena krivom zbog kaznenog djela koje joj se optužnicom stavlja na teret i da je imenovani sud osudi na kaznu zatvora koje trajanje će opravdati produljenje istražnog zatvora protiv optuženice”, kazala je Laura.

Nakon Rene Laure završnu riječ odradio je opunomoćenik obitelji poginule djevojke. Među ostalim kazao je da je otac Marije Ćorić preminuo u ožujku dok je čekao na red da plati račun za stuju. Kako je kazao, preminuo je od tuge i boli, samo se srušio. Marija Ćorić preminula je sa samo 19 godina, nakon svega 20 dana koje je provela u Splitu.

Dok sama Ivana Tena Gotovac Soldić niti jednom nije kazala da izražava žaljenje zbog događaja, to je tijekom ročišta umjesto nje više puta kazao branitelj.

“Obrana moli da se optuženu primjereno kazni, ali u skladu s kaznenom politikom u RH te da se samo obilježje djela ne stavlja na teret kao otegotna okolnost. Moli se ukinuti istražni zatvor kako bi se optužena mogla pripremiti na odsluženje, nedvojbeno, zatvorske kazne samo je pitanje u kojem obimu”, kazao je u završnoj riječi branitelj Zoran Mataić.

Presudu će sudac Dinko Mešin izreći 11. srpnja u 13.30 sati.

Komentiraj