nesvakidašnji slučaj

Djeca se otrovala hranom na ekskurziji u Makarskoj: Umjesto u KBC Split, odveli ih u hotel

Deset 15-godišnjaka iz Srebrenika u kantonu Tuzla, koji borave u hotelu “Bonaca” u Makarskoj, upućeno je na makarsku Hitnu pomoć sa simptomima bolova i grčeva u trbuhu, te povraćanjem, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog sumnje na trovanje, neki su odmah upućeni epidemiologu u KBC Split.

Prvih pet je na Hitnu stiglo, u pratnji profesora, u petak navečer. Dobili su infuziju i, nakon što se stanje stabiliziralo, otpušteni su u hotel. Međutim, ujutro je došlo još pet tinejdžera s istim simptomima.

“Kad nam je došla nova skupina od pet djece koja su, prema prvim pretpostavkama, jela inkriminirajuću hranu, uputili smo ih u KBC Split, točnije epidemiologu. Prema onome što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena. Zbog činjenice da salmonela ima svoj period inkubacije od 24 do 48 sati, te zbog toga što se radi sada već o desetero djece, upućeni su u KBC Split na daljnju obradu”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju voditelj Hitne u Makarskoj dr. Mate Kasalo.

Voditelj hotela pak kaže kako su sva djeca u hotelu te da su svi dobro. Dodao je kako djeca uopće nisu išla u splitsku bolnicu.

“Nama nitko nije rekao da se radi o trovanju hranom. Na ekskurziji su i druga djeca, i nitko od njih nije imao takve simptome osim njih deset, koji su sada dobro. Da su jeli neku hranu koja im je zasmetala, svi bi imali iste smetnje. Znam da su išli na neko noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine, pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu”, kazao je voditelj hotela.

Nejasno je zašto djeca nisu upućena na obradu, budući da se jedino tako može utvrditi je li posrijedi epidemija, na što su u makarskoj Hitnoj posumnjali. Naime, nakon incidenta s Hitnom voditelji ekskurzije odlučili su se vratiti u Tuzlu.

“Bilo bi dobro da su djeca došla, da smo ih pregledali, razgovarali o tome što su i gdje jeli, te da smo uzeli uzorke. Kada liječnik kontaktira epidemiologa zbog sumnje na trovanje hranom, to je važno ozbiljno shvatiti jer nakon obrade pacijenta kontaktira i sanitarna inspekcija, koja će eventualno intervenirati u objektu. Bez pregleda, međutim, ne možemo ništa”, upozorila je dr. Vesna Barišić, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Čini se da je nastavnik odlučio kako djeci ne treba dodatni pregled. Možda se slaže s voditeljem Hotela da su se djeca “samo prehladila”, piše Slobodna Dalmacija.

Komentiraj