donesena presuda

Evo na koliko je godina osuđena bivša HAC-ovka koja je na pješačkom usmrtila studenticu

Ivana Tena Gotovac Soldić danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na 10 godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je život izgubila 19-godišnja studentica Marija Ćorić iz Čapljine.

Podsjetimo, Gotovac Soldić je svojim Audijem oborila pješakinju na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti 23. listopada prošle godine.

Projurila je križanjem dok joj je bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu, oborila nesretnu djevojku, a zatim nastavila dalje s vožnjom.

Prema optužnici, nesreću je skrivila pod utjecajem barem 1 promila alkohola u krvi. Nakon nesreće je otišla kući gdje ju je policija i pronašla.

GALERIJA: Bivša HAC-ovka osuđena na 10 godina zatvora

Na suđenju je priznala krivnju za prvu točku optužnice (obaranje djevojke na pješačkom prijelazu), dok je za drugu točku optužnice (nepružanje pomoći) kazala da – nije kriva.

Proglašena je krivom za prvu točku optužnice, dok je za drugu- oslobođena optužbe. Uz deset godina zatvora, određena joj je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima – doživotno. Također mora platiti troškove suđenja u visini od 28 407 kuna. Produžen joj je istražni zatvor.

Kao olakotna okolnost joj je uzeta činjenica da je priznala počinjenje kaznenog djela, neosuđivana je, majka je dvoje djece, od kojih je jedno dijete maloljetno. Otegotna okolnost bila je ranija prekršajna osuđivanost.  Iako je rekla da samog događaja nije bila svjesna, sud joj to nije prihvatio jer se kasnije ispostavilo da je zvala supruga (sad već bivšeg) i druge ljude da bi prikrila što je učinila, pojasnio je sudac Dinko Mešin u svom obrazloženju presude.

“Smatram da ste se mogli bar zaustaviti, ali vi nastavljate dalje i pokušavate izbjeći kaznenu odgovornost. Najtragičnija od svega je smrt mlade osobe koja je bila na početku svoga života. Ne samo da ste uništili život njene obitelji, nego i svoj život”, kazao je, među ostalim, sudac Mešin.

Kako je kazao, ona nije ni smjela biti u automobilu  jer je na snazi bila zabrana upravljanja motornim vozilima.

“Mislim da je sankcija od 10 godina sasvim primjerena. Uz to, ovo vijeće je odlučilo da vam se doživotno zabrani upravljanje motornim vozilima jer ovo nije jedan izoliran slučaj, nije prvi put da ste vozili uz konzumiranje alkohola. U četiri navrata ste to učinili. Bilo koja kraća zabrana ne bi imala svrhu”, kazao je sudac.

Po drugoj točki je oslobođena optužbe jer je vještak potvrdio da je nesretna djevojka preminula u periodu od 5-10 minuta nakon udara. I da je stala nakon same nesreće, a zbog težine ozljeda koje je djevojka zadobila, pitanje je bi li joj mogla pomoći.

“Teško je obitelji pokojne Marije Ćorić, koja to sudska odluka može vratiti jedan tako mladi život koji je u cvijetu svoje mladosti, sa 19- godina, smrtno stradala u potpunosti nevina, to je upravo danas obrazložio i predsjednik sudskog vijeća nakon što je objavio ovu bezuvjetnu kaznu zatvora Ivani Teni Gotovac”, kazao je nakon presude, među ostalim, odvjetnik Zdenko Merdžan koji je na ovom suđenju zastupao obitelj pokojne djevojke.

 

Komentiraj