saslušani svjedoci

Giljanovićeva supruga progovorila o hororu kroz koji je prolazila

Danas je na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno suđenje Ivanu Giljanoviću za pokušaj ubojstva Marka Bekavca koji se dogodio 1. svibnja prošle godine ispred kafića Clo u Splitu.

Saslušana su dva svjedoka – Višnja Giljanović, supruga Ivana Giljanovića, i njegov otac Zvonko Giljanović.

Prva je na mjesto za svjedoke pristupila Višnja Giljanović. Pročitan je iskaz koji je dala DORH-u 19. srpnja prošle godine. Kako stoji u iskazu, Marko Bekavac zatražio je pomoć od njenog supruga koji je bio trener, tražio je da mu pomogne oko ovisnosti, a kako je Giljanović smatrao da je to “vrsta Božjeg poziva”, nagovorio je suprugu da momku pomognu. Ona se neko vrijeme dvoumila, no na kraju je ipak pristala.

Kako je tada kazala na DORH-u, kod njih je došao u ovisničkoj krizi, ona mu je kuhala, čistila, prala odjeću, hranili su ga žlicom. Kasnije kad je malo došao sebi, Ivan Giljanović mu je platio treniranje, pa čak i stan u Trogiru. Nakon nekog vremena provedenog kod njih, počeo se bahato ponašati, sve mu je smetalo, nije mu ni hrana odgovarala. Kasnije je krenuo s prijetećim porukama. Kada ga je Giljanović blokirao, slao je njoj poruke.

Na suđenju Giljanoviću potekle suze: “Oprosti mi, ti si moj brat”

Kako je kazala, bili su pod strašnim stresom, Ivan je počeo piti tablete za smirenje, a ona se na neko vrijeme preselila kod svojih roditelja u Split. Stariju kćer ispisali su iz škole u Okrugu i upisali je u Split, a sve zbog straha.

“Moj suprug Marku Bekavcu nije bio dužan nikakav novac, nisu imali nikakve zajedničke poslove da bi mu on bio dužan”, kazala je. Također je rekla da oružje kod Bekavca nikada nije vidjela, no on je dao do znanja da se oružjem zna služiti.

“Željeli smo učiniti dobro Marku Bekavcu, a sve se loše završilo”, kazala je Višnja Giljanović.

Nakon pucnjave u kafiću Clo, Višnja svog supruga, kako je kazala, nije ni vidjela ni čula, a nakon toga je doživjela nekoliko neugodnih situacija. Vozilo pred kućom joj je jedne noći propucano, dok je ona bila u kući s maloljetnom djecom i bakom, a zatim su i nepoznati muškarci uputili prijetnje njenom suprugu preko nje.

“Bila sam s kumom u autu, a ispred nas je na semaforu bio Suzuki. Bilo je upaljeno crveno na semaforu, upalilo se jednom, pa drugi put, a to auto nije kretalo. Izašla su njih dvojica, kuma su udarili, a meni zaprijetili da poručim suprugu da on zna tko su oni. Ja te ljude ne znam”, kazala je.

Nakon što joj je pitanja postavio odvjetnik Ivana Giljanovića, par pitanja uputio joj je suprug. Jedno od njih je bilo: “Jel istina da je tebi posla poruku da je rat počeo, da je rat neizbježan, da će jedan poginuti i da će mi otkidat jezik i provuć ga kroz utrobu?”. Odgovorila je potvrdno.

Također je potvrdila da su Marko Bekavac i ekipa tražili Ivana Giljanovića po Čiovu (prije pucnjave), zbog čega je on na neko vrijeme otišao u Bosnu. Ona se čula s njim, no zbog straha nije željela znati gdje se točno nalazi.

Nakon nje je svjedočio Zvonko Giljanović. On je kazao da je Marka Bekavca vidio jedan put u životu, a da se nešto događa je shvatio kada je njegov sin dijete ispisao iz škole. Po njemu je vidio da se nešto događa, no sin mu nije htio reći o čemu se radi. O samom događaju s početka svibnja ne zna ništa, tek da je njegov sin izašao iz kuće gdje su svi zajedno bili, a kasnije ga je nazvala nevjesta i rekla da je bila pucnjava. O čemu je riječ saznao je iz medija, gdje je vidio i snimke samog događaja.

Suđenje se nastavlja 24. rujna za kada će biti pozvani svjedoci koji se jučer i danas nisu pojavili na sudu.

Komentiraj