strašno

“Isplivao” još jedan zataškani dokaz: Kristiana je na Bilicama pretukao drugi pritvorenik

U slučaju Kristiana Vukasovića (18), osim prikrivanja nemara oko njegove dobi i mentalnih i fizičkih oštećenja, do danas se u tajnosti držao i dopis njegovog odvjetnika Dina Radića u kojem stoji da je mladića pretukao drugi privorenik, piše Slobodna Dalmacija.

Točno 13 dana od zaprimanja Kristiana u splitsku bolnicu, na Općinski sud u Dračevcu stigao je dopis u kojem odvjetnik Radić navodi da ima neposredna saznanja od upravitelja zatvora i državnog odvjetnika o kaznenom djelu nanošenja teških tjelesnih ozljeda nad njegovim klijentom te doslovno moli za ukidanje istražnog zatvora.

U svom prijedlogu za ukidanjem istražnog zatvora je naveo kako je isti produljen 23. srpnja, na dan objave presude od osam mjeseci zatvora za Kristiana Vukasovića zbog četiri požara. Istražni zatvor je produljen kako bi se izbjegla mogućnost ponavljanja kaznenog djela, što je i jedini razlog od prvog dana kada je određen početkom travnja ove godine. Iz istražnog zatvora je od tada tri puta odveden u Bolnicu za osobe lišene slobode gdje je do početka kolovoza proveo ukupno 47 dana zbog suicidalnih misli i samoozljeđivanja.

Svaki put je vraćen iz Zagreba u splitski zatvor pod pojačanom dozom lijekova dok konačno 01. kolovoza nije u 3.15 sati ostao ležati nepokretan na podu ćelije broj 46. Hitno je prevezen u KBC Split gdje je primljen bez pulsa, sa sivo plavom bojom lica i zjenicama koje nisu reagirale. U bolnici su mu povratili vitalne funkcije reanimacijom s devet ampula adrenalina, elektro šokovima i traheotomijom. U stanju kome odveden je na Jedinicu intenzivnog liječenja na Križinama gdje je spojen na aparate za disanje. Na tijelu je imao modrice na predjelu abdomena koje mu je vidio otac Stipan Vukasović.

Policiju je dan nakon primitka Kristiana u bolnicu alarmirao otac, ali oni su došli do bolnice, razgovarali s liječnicom, ozljede nisu ni pogledali ni fotografirali. Obavijestili su državno odvjetništvo isti dan telefonski, a zatim i poštom te je taj dopis stigao na Općinsko državno odvjetništvo nakon tjedan dana. Tada su pokrenuti izvidi koji su tajni, piše Slobodna Dalmacija.

U međuvremenu je, 13. kolovoza odvjetnik Dino Radić poslao sudu u Dračevcu dopis s ozbiljnim optužbama. Branitelj okrivljenika ističe u navedenom dopisu “kako ima neposrednih saznanja od upravitelja zatvora i od državnog odvjetnika da je nad okrivljenikom za vrijeme njegovog boravka u istražnom zatvoru počinjeno kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda od strane drugog pritvorenika, a zbog kojih ozljeda se sada nalazi na intenzivnoj njezi i liječenju te je u ozbiljnoj životnoj ugroženosti.”

Zbog toga odvjetnik Radić predlaže ukidanje istražnog zatvora i određivanje jedne ili više mjera opreza kako bi Kristian mogao imati adekvatno i nesmetano liječenje te zdravstvenu skrb. U nastavku odvjetnik navodi: “ovo sve moli se naslovni sud samo i isključivo u cilju očuvanja i ozdravljenja jednog mladog života”. Kristianu je istražni zatvor ukinut 19. kolovoza, a preminuo je pet dana kasnije. Nije se probudio iz kome, a umro je od zatajenja srca od zloćudne aritmije.

Komentiraj