lažni policajac

Još jedan stariji građanin na meti pravaranta, evo što savjetuje policija

Policijski službenici PGP Imotski dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim hrvatskim državljaninom za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje da je u mjestu Svib, u dva navrata, u prosincu prošle godine i u siječnju 2020. godine došao u obiteljsku kuću 75-godišnjaka, lažno se predstavio kao policijski službenik, te od 75-godišnjaka uzeo novac obećavši mu kako će mu pomoći u rješavanju problema oko provale koja se dogodila prije nekoliko godina.

75-godišnjak je 31. siječnja 2020. godine pristupio u PGP Imotski i podnio kaznenu prijavu nakon čega je započeto kriminalističko istraživanje. 75-godišnjak je kaznenim djelom oštećen za nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici su po zaprimanju kaznene prijave, vrlo brzo utvrdili identitet počinitelja, proveli nad njim kriminalističko istraživanje i protiv 32-godišnjeg osumnjičenika nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu dostavili posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave.

“Želimo još jednom upozoriti građane, posebno starije osobe koje su nerijetko žrtve ovakvih kaznenih djela prijevare, da ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe ili osobe koje se predstavljaju kao službene, a nisu im pokazale službenu iskaznicu”, apeliraju iz PU splitsko-dalmatinske.

U cilju sprječavanja takvih događaja, policija građanima savjetuje sljedeće:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
– ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid
– kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži
– zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
– zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
– odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 je ćete na taj način najbolje zaštiti sebe i druge.

Komentiraj