vijesti iz bolnice

Još uvijek se ne zna točan uzrok trovanja talijanskih državljana na Hvaru

Doc. dr. sc. Dragan Ledina izvijestio je javnost o stanju prevezenih pacijenata sa otoka Hvara, a za koje se sumnjalo da su se otrovali školjkama u jednom hvarskom restoranu. Kako je kazao novinarima, riječ je o intoksikaciji, no još nije poznato na koji način je došlo do toga.

Jedan muškarac preminuo je na brodu do dolaska hitne pomoći, dok je pet osoba, od toga dvoje djece,  hitno prebačeno helikopterom HRZ-a u KBC Split. Kako je kazao dr. Ledina, tri osobe su na Križinama, jedna od njih će ostati ležati u bolnici, dok će se druge dvije liječiti preko dnevne bolnice.

Troje odraslih je stabilno, dok su djeca u kritičnom stanju i smještena su na jedinicu Intenzivne njege. Radi se o dječaku starom pet godina i djevojčici koja ima 14 godina. Imaju višestruka zatajenja organa i priključeni su na respirator.

”Izvana je nešto uneseno u organizam. Preuranjeno je govoriti o bilo čemu. Troje bolesnika je stabilno i to je najvažnije. Ako isključimo unos uzročnika preko usta, moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinove”, rekao je primarijus. Ističe kako su mu bolesnici rekli da su osjetili miris benzina, no da on na brodu i nije tako neobičan.

Dodao je da su simptomi kod djece dosta teži nego kod bolesnika koji su imali samo crijevne tegobe – proljev i povraćanje. Na pitanje misli li da se radi o trovanju školjkama koje su jeli za večeru u jednom hvarskom restoranu, primarijus je istaknuo da mu se čini kako to nije razlog, pišu Vijesti.hr.

”Pojeli su dvije porcije dagnji, a njih 6 od 8 je oboljelo. Nije poznato jesu li na večeri svi jeli istu hranu. Također, hranili su se i na turističkom brodu. Treba napraviti analizu hrane koju su uzimali zadnja tri dana da bi mogli sa sigurnošću govoriti o čemu je riječ. Nisam naišao na ovakvu situaciju tako burne reakcije organizma u svojoj karijeri”, istaknuo je primariju i ponovio da je prerano govoriti o uzroku trovanja.

Komentiraj