LAŽNI NOVAC

Napunila kolica spizom, uzela haljinu, a onda je nastao problem: Novčanice su krivotvorene

S lažnim novčanicama od 100 kuna, osamnaestogodišnja djevojka krenula je u šoping.

Napunila je kolica prehrambenim proizvodima, uzela i ljetnu haljinu, a kad je pokušala platiti, na blagajni je primijećeno da su novčanice – lažne.

“Ukupno smo oduzeli 7 novčanica od po 100 kuna. Dakle lažnih novčanica i one su sve istog serijskog broja. Mogu reći da se radi o dosta kvalitetnim krivotvorinama i da običnim građanima, laicima, nije lako prepoznati da se radi o lažnom novcu”, govori za RTL Danas Renato Greguraš, načelnik PP Pitomača.

Prije nego što je uhićena djevojka, lažni je novac već bio primjećen pa su se u Pitomači alarmirali trgovci.

Iz FINE su upozorili trgovinu da su u njihovu utršku pronašli krivotvorene novčanice. Dan nakon upozorenja, djelatnice su i primijetile krivotvorene novčanice, zadržale djevojku koja je plaćala njima  sve do dolaska policije.

A policija je provela istragu pa je uočeno da su se lažne novčanice, osim u Pitomači, pojavile i u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu. Za krivotvorenje novca, predviđena je kazna od jedne do deset godina. No tinejdžerka negira krivotvorenje.

“Ono što je ona prilikom ispitivanja izjavila jest to da je našla te novčanice kraj ceste. – No policijska istraga i dalje traje? – Tako je, kaže Gregoraš.

Lažne stotice mogle su se najlakše prepoznati po istom serijskom broju, ali i srebrnoj žili koju je, čini se, teško krivotvoriti, no neki su građani imali neugodna iskustva.

“Slučajno sam u banci mijenjao novčanice, dobio sam od jednog kako da velim… prijatelja, ali smo skužili u banci, dok sam plaćao, da je krivotvorena novčanica. I onda su mi činovnici u banci pokazali da po logotipu i papiru mogu prepoznati”, govori Ivica iz Pitomače.

“Gledate li, kada dobijete novčanice, jesu li krivotvorene? – Pa ne, ne, nisam se susretala s tim pa nisam obraćala pažnju.

– Što biste učinili da ju dobijete? – Otišla na policiju, naravno. To bi bilo prvo što bih napravila”, kaže njegova sumještanka Željka.

A to je upravo ono na što policija apelira. Ako primijetite sumnjivu novčanicu – kontaktirajte policiju.

Komentiraj