U Dubrovniku

Pokušala ubiti partnera, on joj oprostio, a Vrhovni sud joj smanjio kaznu jer su još uvijek zajedno

Vrhovni sud donio je danas presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene T.M.V., koja je prošlog ljeta svog izvanbračnog partnera ubola nožem.

Prvostupanjskom presudom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva u pokušaju jer je nožem ubola izvanbračnog partnera i nanijela mu po život opasnu ozljedu. Optuženica je prvostupanjskom presudom osuđena na kaznu zatvora od dvije godine, objavio je Vrhovni sud, piše Index.

Vrhovni sud je sada preinačio prvostupanjsku odluku te je optuženici izrekao djelomičnu uvjetnu osudu. Prema sada pravomoćnoj odluci, neuvjetovani dio kazne koji treba izvršiti je godina dana zatvora. Uvjetovani je dio kazne jedna godina i on se neće izvršiti ako optuženica u razdoblju od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Kod izbora vrste i mjere kazne Vrhovni je sud prihvatio utvrđene olakotne okolnosti na strani optuženice: neosuđivanost, oštećenikovo zdravstveno stanje je danas bez većih posljedica, djelo je počinila s blažim stupnjem krivnje (neizravna namjera), bila je smanjeno ubrojiva i djelo je ostalo u pokušaju. Otegotne okolnosti nisu utvrđene, piše Index.

“Vrhovni sud smatra da olakotne okolnosti treba promotriti u kontekstu činjenice da optuženica i dalje živi s oštećenikom u izvanbračnoj zajednici i da joj je oštećenik očito oprostio. Stoga je najviši sud u Republici Hrvatskoj ocijenio da postoji visoki stupanj vjerojatnosti da optuženica i bez izvršenja cijele kazne ubuduće neće činiti kaznena djela. Ovako se određenom kaznom u dostatnoj mjeri izražava društveni prijekor te utječe na optuženicu da shvati neprihvatljivost vlastitog postupka, ali i upozorava građane da se klone sličnih ponašanja. Upravo je tako odmjerena kazne zatvora te izrečena djelomična uvjetna osuda pravedna i nužna da bi se ostvarile sve zakonom predviđene svrhe kažnjavanja”, priopćio je Vrhovni sud.

Komentiraj